Bănci și Asigurări

Vot unanim BNR, bancheri, analisti: leul nu risca o depreciere catastrofala

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Avionul poate ramane in aer chiar si decenii, fara sa aiba loc ajustari, daca exista intrari de capital

28.05.2007, 16:33 18

Guvernatorul BNR, trei bancheri si patru analisti au convenit ca este putin probabil ca deficitul extern in crestere continua sa ajunga sa provoace corectii-soc la nivel macroeconomic, avansand chiar o viziune optimista in care reglajul ar urma sa se faca treptat, pe masura cresterii ofertei interne.
Mugur Isarescu a prezentat experienta economica recenta a mai multor tari din regiune in incercarea de a demonta anumite teorii pe care le considera nejustificat de alarmiste, sfarsind prin a evidentia din nou faptul ca doar in Romania inflatia a coborat "cel mai lin, fara suspin", desi de-abia din 2000.
"Nu este exclus ca economia sa ramana in echilibru, mentinand cu chibzuinta cresterea economica si inflatia sub control. Sa nu ne repezim in aprecieri fundamentaliste. Economia este o stiinta mai pacatoasa. Avionul poate ramane in aer chiar si decenii, fara sa aiba loc ajustari, daca exista intrari de capital", a spus Isarescu, precizand ca deficitul extern "se largeste, nu se deterioreaza".
Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro Romania, afirma ca "plutirea lunga" nu este deloc garantata, depinzand si de miscarile de pe pietele externe. "Nicio tara din regiune n-a avut o aterizare dura oricat de mari au fost deficitele, datorita ancorei reprezentate de UE dar si pentru ca s-au facut corectii, atat fiscale cat si de la nivelul bancilor centrale".
El spune ca politica monetara si cea fiscala nu indica in prezent o atitudine proactiva, pe masura dinamicii deficitului extern si considera limitata relevanta comparatiei cu alte tari.
"Sa nu cautam scuze facile pentru evolutii negative din economia romaneasca. Oricat ne-am compara cu alte tari, Romania are exceptii care invita la prudenta", spune Radu Craciun, care afirma ca foarte putine tari din regiune pot constitui un benchmark relevant pentru Romania, fiind vorba fie de piete mult mai mici, fie de economii monoindustriale sau de tari cu Consiliu Monetar.
Pe parcursul discutiei cu analistii, Isarescu si-a nuantat de mai multe ori comentariile, fara a renunta insa la nota optimista.
"Curba dezinflatiei este cea mai lina, dar de-abia am intrat sub 5% si mai departe nu e usor. Inflatia poate reveni cand ajungi sub 5%. Chiar cu politica monetara stransa poti avea rabufniri. (...) S-ar putea totusi sa ne reuseasca in continuare, dar ar fi o exceptie, o performanta neegalata", a spus Isarescu.
De asemenea, guvenatorul afirma ca, pana la corectarea deficitului extern prin curs - "pe care poti doar sa-l induci, nu sa-l hotarasti" - pot fi avute in vedere corectii fiscale sub forma majorarii unui impozit, direct sau indirect, care sa ia din puterea de cumparare excesiva fata de ceea ce poate oferi economia. In acelasi timp, el spune ca in prezent nu s-ar impune asa ceva. Ba chiar considera ca o reducere a contributiilor sociale, dupa cum intentioneaza sa opereze Guvernul, ar putea sa nu aiba efect de relaxare fiscala, adica sa provoace o scadere a incasarilor bugetare, ci dimpotriva, sa aduca bani in plus prin largirea bazei de impozitare.
Totusi, si Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank, crede ca ar putea veni vremea ca o majorare de impozite sa fie necesara. "S-ar putea sa fim nevoiti sa majoram taxe. Nu trebuie sa ne sperie ideea. Acum avem nevoie de un mediu fiscal competitiv, dar la un moment dat poate deveni necesara cresterea unor taxe".
La randul sau, Isarescu revine si afirma ca, in perspectiva "iminentei" reduceri a rezervelor minime obligatorii, solutia cea mai buna ar fi compensarea prin masuri fiscale sau printr-o politica salariala stransa. "Ar fi o formula superba in teorie, dar probabilitatea sa se intample este mica", constata seful BNR.
Guvernatorul este preocupat de perceptia pietei asupra unor masuri precum reducerea rezervelor minime, a dobanzii de politica monetara sau a contributiilor sociale. "Marea problema este cum facem ca reducerea rezervelor sa nu sune a relaxare", afirma Isarescu.
In final el admite ca ceea ce se intampla in Romania este "un mic paradox" din punct de vedere macroeconomic: leul in apreciere, cererea de consum in exces, inflatia in scadere, cresterea economica peste potential. Explicatia ar consta in acoperirea cererii prin importuri, care absorb presiunile inflationiste, in credibilitatea externa si in fluxurile de capital strain.
Desi nici atunci cand prezinta scenariul cel mai prost cu putinta nu intrevede pericole majore, tot Isarescu spune ca "bunul simt" ne arata ca putem vedea o cotitura in cursul leului, ca putem avea o incetinire economica si in geneal inversari de trend.
"Probabilistic exista un risc care trebuie transmis societatii. Nu ne putem permite sa relaxam nici politica monetara, nici politica fiscala", afirma guvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO