BCR Open

(P) Născuţi învingători

13.07.2011, 07:51 354

Lojele sunt ocupate, uralele nu maicontenesc, chiar şi cel mai îndepărtat loc din arenă e ocupat.Pentru că se apropie momentul în care campionul urmează să-şiprimească trofeul. E lanţul de secunde în care jucătorul saujucătoarea, asemenea unui artist, e cuprins de emoţii. Şi-a păstratcalmul de neînchipuit timp de 14 zile şi a legat victorie dupăvictorie până în ultimul act! E punctul culminant, aproape decăderea cortinei... Puţin stânjenit, câştigătorul îşi primeştetrofeul şi urmează speechul. Uneori cu lacrimi în barbă, alteori cuzâmbet larg ce poate ilumina întreaga arenă. Reverenţe spreapropiaţi din depărtări, mulţumiri îndreptate spre adversarul dinfinală sau pur şi simplu istorisirea parcursului la competiţiarespectivă. Cam aşa arată invariabil discursul unui campion la unturneu de Grand Slam, cam aşa apare epilogul la Australian Open,Roland Garros, Wimbledon sau US Open. Exact cvartetul ce ispiteşteorice jucător de tenis, careul pentru care se consumă ani deantrenament, tone de sudoare, sute de rachete rupte şi mai presusde toate sacrificii interminabile ale părinţilor. Dar sita cerne şidoar câţiva aşi ai sportului alb ajung să ia caimacul la turnee deasemenea calibru. Unii o fac doar o dată în carieră, iar alţiidevin adevăraţi zei ai tenisului mondial!

Campioana din Mannheim

Dar cine sunt cei mai buni dintrecei mai buni? Actorii care au intrat mereu în atmosfera descrisămai sus. Poate bănuiaţi, poate... nu. Ei bine, la feminin, în EraOpen (la simplu), nemţoaica Steffi Graf (42 de ani) a adunat nu maipuţin de 22 de titluri de Grand Slam, performanţă ce o aşează peprimul loc în topul jucătoarelor care au triumfat la tradiţionalelecompetiţii. Undeva, la distanţă, pe poziţia secundă, cu 18 trofee,se poziţionează Chris Evert şi Martina Navratilova, iar detronareasoţiei lui Andre Agassi de către acestea două pare imposibilă,întrucât cariera lor a luat sfârşit. Să o clintească cineva peSteffi de pe cea mai înaltă treaptă a topului all-time!? Nu pare afi ceva realizabil în viitorul apropiat! Chiar dacă ocupantalocului patru se află în activitate. La 29 de ani însă, SerenaWilliams (13 trofee) pare a nu mai avea forţa necesară de a-şi croidrum până în ultimul act al turneelor de anvergură, repetateleaccidentări sau jocul previzibil (conform unor specialişti)barându-i drumul spre atingerea de noi performanţe răsunătoare. Darrevenim la Steffi pentru a puncta titlurile obţinute în turneele deGrand Slam: patru la Australian Open, şase la Roland Garros, şaptela Wimbledon şi cinci la US Open între 1986 şi 1999! Momentul deglorie al vedetei născute în Mannheim (377 de săptămâni consecutivelider WTA) s-a consumat în 1988! În acel fabulos an, Steffi aridicat deasupra capului trofeele de la toate cele patru turnee deGrand Slam, impunându-se chiar şi la Olimpiada de la Seul! Osportivă completă, cu rezistenţă de robot, viteză de sprinteră de100 m şi serviciu teleghidat (izbea mingea cu 180 km/h), ocampioană ale cărei dueluri cu Martina Navratilova, GabrielaSabatini sau Monica Seleş vor servi drept exemple de tenis purpentru orice fetiţă ce îşi ţine în termonbag toate visurile legatede culmile circuitului WTA.

Mister Perfect

Ţeluri înalte au şi puştii ce-şidecorează pereţii dormitorului cu postere cu Sampras, Agassi,Nadal, Djokovic sau… de cele mai multe ori cu chipul lui RogerFederer (30 de ani). Pentru că elveţianul este considerat de mulţidrept cel mai bun jucător din istorie. Iar cifrele reci spun totul!Într-un top al tenismenilor care şi-au adjudecat cele mai multetitluri în turneele de Grand Slam (Era Open), "Swiss Maestro"polarizează toată atenţia! A strâns pe parcursul a şapte sezoane(2003-2010) 16 titluri, cu două peste americanul Pete Sampras (14)şi la cinci lungimi de ocupantul poziţiei a treia, suedezul BjornBorg (11). Şi dacă deja cunoaşteţi amănuntul că Federer a cuceritlaurii în toate cele patru turnee, vă spunem totuşi că MisterPerfect s-a impus o dată la Roland Garros, de sase ori laWimbledon, de cinci ori la US Open şi în patru rânduri laMelbourne! Şi după lecturarea acestor statistici, probabil văîntrebaţi dacă supremaţia fostului lider mondial în topul mai susmenţionat este ameninţată de oamenii care l-au strâns uşa înultimii ani… În loc de încheiere, menţionăm că Rafael Nadal (25 deani) deţine în palmares zece titluri, iar noul nr.1 ATP, sârbulNovak Dkokovic (24 de ani), doar… trei! Dacă va fi vreodată Federerdat jos din fotoliul de lider al ineditei ierarhii… probabil că ovor afla doar nepoţii noştri.

Informatii despre achizitionareabiletelor pe: www.bcropen.ro/ro/ghid/bilete

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO