Burse - Fonduri mutuale

1,7 mld. € s-au evaporat din conturile investitorilor în T3

1,7 mld. € s-au evaporat din conturile investitorilor în T3

În septembrie, free-float-ul BVB, adică valoarea acţiunilor disponibile la tranzacţionare, era sub 3 mld. euro

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

14.11.2011, 00:07 415

Valoarea totală a portofoliilor deţinute de investitorii de pe bursă a scăzut cu 7,5 mld. lei (1,7 mld. euro) în trimestrul al treilea, respectiv 36%, ca urmare a scăderilor puternice înregistrate de acţiunile româneşti pe fondul turbulenţelor internaţionale, amplificate şi de deprecierea puternică a leului.

La finele lunii septembrie, portofoliile investitorilor însumau 13,08 mld. lei (3 mld. euro), potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Această sumă cuprinde în principal acţiunile deţinute de investitorii de pe bursa de la Bucureşti, dar şi alte instrumente din portofoliile acestora (produse structurate, instrumente derivate, acţiuni la companii străine).

Cifra reprezintă însă un reper bun pentru evaluarea free-float-ului bursei de la Bucureşti în condiţiile în care ac­ţiunile locale au ponderea cea mai mare în portofolii. Astfel, la finele lunii septembrie free-float-ul BVB (adică valoarea acţiunilor disponibile la tranzacţionare) era sub 3 mld. euro, în con­diţiile în care capitalizarea totală a bursei era de 20,3 mld. euro, incluzând Erste şi piaţa RASDAQ. Aşadar, free-float-ul reprezintă mai puţin de 15% din capitalizarea totală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO