Burse - Fonduri mutuale

18 ani de ZF: Bursa de la Bucureşti a crescut de 20 de ori, în timp ce cursul dolarului numai de patru ori

18 ani de ZF: Bursa de la Bucureşti a crescut de 20 de...

Autor: Liviu Popescu

18.11.2016, 00:07 817

Capitalizarea bursieră a crescut de 350 de ori.

În urmă cu 18 ani, când Ziarul Financiar era publicat pentru prima dată, Bursa de Valori Bucureşti avea o capitalizare de 400 milioane lei şi erau listate 120 de companii. Acum, sunt listate 85 de companii, dar capitalizarea este de 350 de ori mai mare, adică de 140 miliarde lei.

Banca Naţională cota dolarul în 1998 la aproximativ 0,9 lei (9.908 lei atunci), pentru ca în prezent moneda americană să urce de patru ori la aproape 4 lei. La 1 iulie 2005, moneda naţională a fost denominată, adică din coadă i-au fost tăiate patru zerouri.

Pe viitor, pe piaţa de capital, atât capitali­za­rea, cât şi numărul de companii, ar putea creş­te având în vedere posibilitatea promo­vă­rii de la piaţă de frontieră la una emergentă.

Promovarea pe această piaţă ar putea aduce investitori la Bucureşti, ceea ce ar de­termina creşterea volumelor de tranzac­ţio­na­re, poate chiar dublarea acestora de la 30-40 mil. lei în prezent la 80-100 mil. lei în viitor, susţin analiştii. România va afla dacă este pro­mo­vată la piaţă emergentă în luna septembrie a anului viitor.

Primul indice dezvoltat de bursa de la Bucureşti a fost BET, care a afişat prima sa va­loare în toamna anului 1997.

În acea perioa­dă sistemul economic mondial se confrunta deja cu o criză: cea care a afectat ţările din Asia de Sud-Est şi Rusia.

Odată depăşită această criză, piaţa de capital locală a intrat pe o pantă ascendentă, care a culminat cu atingerea unor maxime în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană. Până când criza finan­cia­ră globală a tras BET-ul în jos.

 

BET a trecut prin două crize. Evoluţia indicelui BET din noiembrie 1998 încoace (puncte)




 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO