Burse - Fonduri mutuale

Mai poate fi bursa numită un barometru când creşterea economică este la 5%, iar indicele BET este pe minus 3%?

Mai poate fi bursa numită un barometru când creşterea...

Autor: Liviu Popescu

15.11.2016, 00:08 1029

♦ FMI şi Comisia Europeană prognozează că România va avea cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, de 4-5% ♦ Dar bursa, cu doar două luni înainte de închiderea celui mai bun an economic postdecembrist, este pe minus cu 3% ♦ Mai poate fi barometrul economiei? ♦ Spre comparaţie, bursa de la Sofia are 15% în 10 luni.

Ziarul Financiar a scris la începutul acestei luni că Bursa de Valori de la Bucureşti trebuie să recupereze peste 3% în doar două luni (noiembrie-decembrie) dacă vrea să închidă anul pe plus faţă de decembrie 2015. Dacă nu va reuşi să câştige 3% în cele mai grele luni pentru eco­nomia mondială (având în vederea ale­gerea republicanului Donald Trump la preşedinţia celei mai mari eco­nomii din lume şi şedinţa Fed din de­cembrie), Bursa de Valori de la Bu­cureşti, ancorată destul de mult în peisajul extern, ar putea închide pe minus pentru a patra oară în ultimii 20 de ani. Precedenţii ani când indicele de referinţă BET a închis în scădere au fost 1998, 2008 şi 2011.

Probabilitatea ca BET să închidă la o valoare mai mică faţă de ultima şedinţă din 2015 va cântări negativ pe ra­darele investitorilor, mai ales că bursa vecină, cea de la Sofia, are un avans de 15% la 10 luni (30 decembrie 2015 - 31 octombrie 2016).

La jumătatea acestui an, Produsul Intern Brut al României (PIB) afişa un plus de 5,2%, în timp ce indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni cotate, era pe minus 7%, iar BET-TR, care include şi divi­dendele, era în scădere cu 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO