Burse - Fonduri mutuale

A treia oara e cu noroc? Statul incearca din nou sa majoreze capitalul Oltchim prin conversia datoriilor de 134 de milioane de euro

 A treia oara e cu noroc? Statul incearca din nou sa majoreze capitalul Oltchim prin conversia datoriilor de 134 de milioane de euro
16.07.2009, 19:58 27

Guvernul a decis miercuri conversia in actiuni a datoriilor istorice ale combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in cuantum de 134 mil. euro, masura care ar curata intr-o buna masura bilantul companiei si i-ar permite acesteia sa contracteze credite pentru investitii prin care sa-si continue activitatea.
Executivul a mai decis inceperea procedurilor de garantare in proportie de 80% a unui credit de peste 300 de milioane de euro al companiei, dupa ce Eximbank a mai acordat recent o garantie de 46 de milioane de euro pentru un imprumut de 70 de milioane de euro necesar pentru achizitia activitatilor de petrochimie de la rafinaria Arpechim controlata de Petrom, fara de care Oltchim nu-si poate continua activitatea.
Detaliile ajutorului de stat fusesera in mare parte stabilite de saptamana trecuta, cand membrii Guvernului s-au deplasat la Ramnicu-Valcea pentru a discuta cu membrii conducerii despre situatia combinatului. Seful AVAS Mircea Ursache spunea atunci ca ajutorul de stat este singura masura care ar asigura continuarea activitatii Oltchim si recuperarea de catre stat a datoriilor de la combinat.
Acum, Guvernul asteapta raspunsul Comisiei Europene fata de aceste masuri.

Doua majorari ratate
Statul se chinuie de sase ani sa transforme datoriile istorice ale Oltchim in actiuni si sa privatizeze compania, care este in prezent cel mai mare producator industrial care se mai afla in proprietatea sa. De fiecare data, statul s-a lovit insa de opozitia actionarilor minoritari, care au fost ajutati insa si de greselile de procedura. In 2003, AVAS a convertit datoriile pe care le avea de recuperat de la Oltchim, in valoare de 95,2 milioane de dolari, in actiuni, majorandu-si participatia la peste 97% din capitalul companiei. Principalii actionari minoritari de la acea vreme, SIF Oltenia si fondul de investitii Broadhurst, au contestat majorarea in instanta pe motiv ca nu li s-a respectat dreptul de subscriere, adica statul nu le-a oferit posibilitatea de a veni cu bani pentru a-si mentine participatiile intacte. Instanta le-a dat castig de cauza in 2007, iar capitalul Oltchim a fost redus la nivelul din 2003, concomitent cu o crestere corespunzatoare a datoriilor.
Intre timp Broadhurst si-a vandut participatia catre grupul german PetroCarboChem (PCC), care a ajuns la o detinere de 12,16%.
In mai 2008, AVAS a propus o noua majorare de capital, prin conversia datoriilor care au urcat intre timp la 139 mil. euro (incluzand dobanzi si penalitati). Nemtii de la PCC s-au opus insa operatiunii, contestand-o la Comisia Europeana ca ajutor de stat, iar statul a renuntat.
Intre timp, situatia combinatului s-a deteriorat semnificativ, pierderile au crescut de la trimestru la trimestru, la fel ca si datoriile, iar fara ajutor de stat, Oltchim are putine optiuni de redresare.

Minoritarii ar trebui sa vina cu 110 mil. euro
Actionarii minoritari ar trebui sa subscrie actiuni in valoare de circa 110 mil. euro pentru a-si pastra participatiile actuale la Oltchim. PCC, care detine putin peste 12%, ar trebui sa vina cu un aport de 30 mil. euro, in timp ce SIF Oltenia, care are 6,5%, ar trebui sa subscrie circa 16 mil. euro.
Reprezentantii SIF Oltenia nu au putut fi contactati ieri pentru comentarii.
Actiunile Oltchim au castigat ieri 1,2%, iar de la inceputul anului au crescut cu circa 130%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO