Burse - Fonduri mutuale

Achiziţia de titluri americane este acum de trei ori mai ieftină

Autor: Roxana Pricop

02.11.2010, 23:52 32

Investitorii români vor putea tranzacţiona titluri listate pebursele din Statele Unite ale Americii cu costuri de până la detrei ori mai mici pentru decontare, după ce Depozitarul Central dela Bucureşti a încheiat o legătură transfrontalieră cu cei doidepozitari centrali din SUA-DTC (Depository Trust Company) şi FED(Federal Reserve Banks).

"Realizarea acestei legături transfrontaliere a avut loc ca urmarea solicitărilor pe care le-am primit de la participanţii locali.Astfel, investitorii îşi vor putea vedea pe ecran întregportofoliul de titluri, indiferent că acestea sunt tranzacţionateîn America sau la Bucureşti", a spus Adriana Tănăsoiu, directorulgeneral al Depozitarului Central, instituţia care realizeazăoperaţiunile de decontare şi compensare aferente tranzacţiilor cuacţiuni derulate pe Bursă.

Prin conectarea la depozitarii americani, investitorii locali voravea la dispoziţie întreaga gamă de eurobonduri şi titluri de statînregistrate în sistemul FED şi în depozitarii centrali europeni cucare Depozitarul Central a stabilit legături transfrontaliere, pelângă acţiunile, obligaţiunile şi celelalte instrumente financiareînregistrate în DTC şi la depozitarii europeni. "Piaţa americană decapital este tot mai des menţionată de investitorii locali. Întopul preferinţelor investitorilor locali se află piaţa de capitaldin Austria şi mă aştept ca şi piaţa americană să atragă un interesridicat. De asemenea, dacă primim solicitări pentru a încheialegături cu depozitarii de pe alt continent, precum Asia, vomdeschide şi astfel de parteneriate", a adăugat AdrianaTănăsoiu.

Costul unei decontări transfrontaliere prin Depozitarul Centraleste de 10 euro, în timp ce costul unui transfer de portofoliu estede 8 euro. Dacă investitorii locali aleg să îşi decontezetranzacţiile transfrontaliere prin bănci-custode sau prin firmelede brokeraj la care au deschise conturile, costul de decontarepoate ajunge şi la 30 de euro pentru o tranzacţie.
În prezent, Depozitarul Central are le­gături transfrontaliere în17 state (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Franţa,Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda,Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Ungaria) şioferă participanţilor săi posibilitatea decontării transfrontaliereîn zece valute (franci elveţieni, coroane cehei, coroane daneze,euro, lire sterline, forinţi, zloţi, coroane suedeze, dolariamericani şi lei).
Decontările transfrontaliere în lei se pot desfăşura în prezentdoar prin intermediul Clearstream Banking Luxembourg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO