Burse - Fonduri mutuale

Actionarii Fondului Proprietatea, chemati din nou sa aprobe contractul cu Templeton

06.10.2009, 23:15 16

Formula renegociata a contractului de administrare a FonduluiProprietatea a fost transmisa spre aprobare Guvernului, inconditiile in care Franklin Templeton, firma care a castigatadministrarea fondului, a acceptat modificarile aduse contractului,potrivit presedintelui Consiliului de Supraveghere al FonduluiProprietatea Mircea Ursache.

"Actionarii Fondului Proprietatea (FP) vor fi convocati din noupentru a aproba contractul de administrare renegociat cu FranklinTempleton", a mai spus Ursache.

Asta dupa ce in septembrie Ministerul Finantelor a votat incadrul adunarii generale a actionarilor Fondului Proprietateapentru semnarea contractului cu Templeton si a cerut ulteriorrenegocierea unor clauze din contract. Ursache a precizat insa caGuvernul nu a aprobat toate conditiile contractului, ci doarsemnarea acestuia.

O eventuala cadere a Guvernului ar putea amana insa aprobareacontractului si semnarea acestuia.

"Eu consider ca Guvernul a aprobat deja noua forma acontractului de administrare, care ar fi trebuit sa fie semnat incade vineri. Indiferent daca va cadea sau nu, eu consider ca formarectificata a contractului a fost deja aprobata. In orice caz, nuinteleg de ce domnul Jiru, care a fost imputernicit sa semnezecontractul, nu a facut-o. Chiar daca a demisionat, acesta a fostimputernicit personal sa semneze contractul, nefiind conditionat devreo functie", spune John Chrissoveloni, actionar al Fondului.

Acesta spune ca atat el, cat si actionarii pe care ii reprezintasunt dezamagiti de intarzierile cu care s-a trecut de AdunareaGenerala a Actionarilor, precum si de modul in care ministerul aales sa modifice anumite aspecte dintr-un contract aprobat intr-oprima faza.

Conform presedintelui Consiliului de Supraveghere al FonduluiProprietatea, Mircea Ursache, renegocierea nu a vizat pretulcontractului, fiind insa modificate si acceptate de catreadministrator conditiile privind administrarea fondului si aportofoliilor.

In aceste conditii, Franklin Templeton ar putea sa nu fie siadministratorul fondului.

"In prezent legea permite administratorului sa se ocupe atat defond, cat si de portofolii. O sa propun insa modificarea legiiastfel incat fondul sa fie administrat de un consiliu director, invreme ce portofoliile acestuia urmeaza sa fie administrate de catreFranklin Templeton. In conditiile in care legea se va modifica inacest sens, administratorul a acceptat sa se supuna imediat acesteiprevederi", spune Ursache.

Acesta specifica faptul ca la nivel de comisioane nu s-au operatmodificari, existand insa anumite clauze de performanta care arputea sa diminueze nivelul acestora.

Ursache lucreaza la fondul suveran

Mircea Ursache, care a fost inlocuit saptamana trecuta dinfunctia de presedinte al Autoritatii Nationale a ValorilorMobiliare (AVAS), dupa ruperea coalitiei de guvernare, spune ca adepus la inceputul lunii septembrie la Guvern un proiect pentrucrearea unui Fond Suveran de Investitii, care sa administreze toateparticipatiile detinute de stat. Conform acestuia, fondul ar urmasa se autoadministreze. "Ministerele trebuie sa se ocupe destrategii politice si economice, nu de actiuni. Un astfel de fondar fi caracterizat de o transparenta totala la nivelul fiecareitranzactii", a precizat Ursache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO