Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile BVB au pierdut 5% pe o piaţă în creştere

Acţiunile BVB au pierdut 5% pe o piaţă în creştere

Autor: Stefan Musgociu

09.09.2010, 23:54 16

Bursa de la Bucureşti a crescut joi cu 1,26%, după două şedinţeconsecutive de scădere, în linie cu bursele externe, după ce înprecedentele două şedinţe indicele general al pieţei, BET-C, ascăzut cu 1,44%.
Singurele care au făcut notă discordantă au fost acţiunile Burseide Valori Bucureşti (BVB), care au pierdut 5,26% cu o zi înainte deîntrunirea adunării generale a acţionarilor, care va discutaprintre altele splitarea valorii nominale a acţiunilor.
Cele mai lichide zece acţiuni, incluse în calculul indicelui BET,au crescut în medie cu 1,61%, iar titlurile companiilor dinsectorul energetic, cuprinse în indicele BET-NG, au avansat cu1,86%. Indicele SIF-urilor, BET-FI, a câştigat de asemenea1,69%.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de numai 6,5 mil. lei (1,5mil. euro), sumă în scădere cu 17% faţă de lichiditatea şedinţeiprecedente.
"Evoluţia preţurilor acţiunilor încă nu s-a încadrat într-otendinţă clară. Piaţa evoluează în continuare pre­ponderent înlateral, ea neavând forţa necesară pentru a străpunge nivelurile înnicio direcţie. Cred că din această cauză investitorii nu segrăbesc să-şi facă simţită prezenţa în piaţă, volumeletranzacţionate fiind în continuare la un nivel scăzut. De asemenea,nici evoluţia pieţelor internaţionale nu este diferită de cealocală, ceea ce îi descurajează şi mai mult pe investitori", adeclarat Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj IntercapitalInvest.
El consideră că incertitudinea se menţine şi la nivelmacroeconomic, indicatorii fiind contradictorii, atât la nivelglobal, cât şi la cel local, iar asta îngreunează şi mai multanticiparea evoluţiei acestora în perioada ur­mătoare.
"Pe de o parte există semnale care indică o încetinire a scăderiieco­nomice sau, eventual, chiar ieşirea din recesiune a anumitorstate, dar pe de altă parte există în continuare semnale clare căsunt în continuare multe probleme de rezolvat. Din această cauză,cred că şi pieţele de capital evoluează fără a avea un sens clar şieste posbil să vedem în continuare această evoluţie contradictoriedin lipsa unor ştiri încurajatoare", a mai spus Mureşian.
În a doua parte a şedinţei, în piaţă au fost introduse din ce în cemai multe ordine de vânzare pentru acţiunile Bursei de ValoriBucureşti (BVB), care au dus preţul acestor titluri din ce în cemai jos.
Ultima operaţiune cu aceste acţiuni a fost realizată la 36 lei,preţ în picaj cu 5,26%.
Aceste titluri au înregistrat al treilea rulaj din piaţă, de836.000 de lei.
Mureşian menţionează că la finalul şedinţei în piaţă volumul deacţiuni BVB pe partea de vânzare depăşea de 9 ori ordinele decumpărare.
"Acţiunile BVB au fost singurele care au ieşit din tiparul pieţeiîn ultima perioadă. Preţul acestora a cunoscut o creştere susţinutăîn ultimele două luni, însă în sedinţa de joi au înregistrat primacorecţie puternică. Este posibil ca această prima zi de corecţie săse datoreze marcărilor puternice de profit ale speculatorilor, caredin lipsa ordinelor de cumpărare au vândut agresiv", a mai spustraderul.
De la listare şi până ieri, acţiunile BVB au câştigat peste 55%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO