Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Carpatica au scazut cu 50% de la inceputul anului, coborand sub valoarea nominala

Actiunile Carpatica au scazut cu 50% de la inceputul anului, coborand sub valoarea nominala

Ilie Carabulea

28.01.2009, 19:38 28

Actiunile Bancii Carpatica (BCC) au pierdut aproape jumatate din valoare de la inceputul acestei luni, capitalizarea bancii ajungand la 191,1 mil. lei (circa 45 mil. euro).

Pe parcursul sedintei de ieri, titlurile Bancii Carpatica au scazut cu peste 12% si au coborat pentru prima data sub pragul de 0,1 lei, reprezentand valoarea nominala a unui titlu, fapt ce face dificila finantarea de catre acesta prin intermediul Bursei, respectiv prin derularea de majorari de capital sau acordarea de titluri gratuite actionarilor.
Actiunile bancii au intrat pe un trend puternic descendent mai cu seama in ultima saptamana si jumatate, si pe fondul stirilor negative din sectorul financiar international legate de noi nationalizari de banci si pierderi de miliarde de dolari afisate de acestea din subprime.
Corectia consemnata de actiunile Bancii Carpatica in acest inceput de an este cea mai severa de pe Bursa, dupa cea inregistrata de Banca Transilvania (TLV), ale carei titluri au fost insa suspendate de la tranzactionare o perioada indelungata, de cateva luni.
Dupa masacrul din octombrie, cand toata piata de actiuni a fost afectata de scaderi puternice, in noiembrie titlurile Carpatica si-au reluat scaderea dupa ce in piata au aparut informatii legate de faptul ca doua grupuri financiare, respectiv cel elen Alpha Bank si americanii de la GE Money, au facut o evaluare a Bancii Carpatica, operatiune denumita "due diligence".
Pariurile privind o posibila preluare a bancii s-au inmultit pe fondul speculatiilor ca jucatorii autohtoni din domeniul bancar ar putea sa nu aiba resursele necesare depasirii momentului mai dificil prin care trece sectorul, pe fondul crizei manifestate la nivel international.
Profitabilitatea bancii s-a deteriorat in ultimii doi ani si pe fondul investitiilor cu extinderea, astfel ca de la un profit de 19,2 mil. lei (4,5 mil. euro) obtinut in anul 2006 Banca Carpatica a inregistrat un profit de doar 1,4 mil. lei in primele noua luni din 2008, si trimestrul al treilea al anului trecut a adus o pierdere de 1,47 mil. lei (0,4 mil. euro) pentru banca.
Si celelalte actiuni din domeniul bancar au consemnat corectii importante in ultimele saptamani, printre acestea numarandu-se titlurile Bancii Transilvania, care au pierdut 40% in ultimele doua saptamani, iar cele ale BRD au pierdut 25% in aceeasi perioada.
Omul de afaceri Ilie Carabulea detine pe cont propriu 36,2% din actiuni si s-a numarat anul trecut printre cei mai activi cumparatori ai acestor titluri. El nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO