Burse - Fonduri mutuale

Actiunile de pe XMBS au revigorat lichiditatea pe RASDAQ

22.06.2007, 19:03 19

Companiile din sectiunea XMBS a pietei RASDAQ au revenit ieri la tranzactionare in urma unei suspendari de trei zile in vederea trecerii acestora pe un sistem nou de tranzactionare de tip order-driven.
Schimbarea adusa modului de stabilire a pretului, acum stabilit pe baza ordinelor ferme de tip BID si ASK, si-a atins scopul, lichiditatea pe acest segment urcand la 2,8 mil. euro si la 6,7 mil. euro la nivelul intregii piete. Investitorii apreciza ca este mult mai simplu sa tranzactionezi pe acest sistem si in plus acesta este mult mai transparent.
"Cel putin in prima zi sistemul si-a atins tinta, lichiditatea fiind peste ceea ce se tranzactiona inainte de aceasta modificare. Poate fi vorba insa si de acumularea de ordine in perioada in care actiunile au fost suspendate de la tranzactionare", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Nu numai lichiditatea a fost de exceptie la aceste actiuni, dar si cresterile, majoritatea dintre ele inregistrand urcari de 25%, maximul de variatie permis pe acest segment.
"M-au surprins cresterile puternice ale companiior de pe XMBS. Cred ca a fost vorba de un val de investitori catre aceste titluri, avand in vedere si faptul ca procedura de tranzactionare s-a simplificat mult", spune Marcel Murgoci.
De altfel, 12 dintre cele 25 cele mai tranzactionate titluri RASDAQ au fost pe XMBS. S-au remarcat titlurile Moara Cibin cu cresteri de 7%, locul trei in topul lichiditatii, titlurile Atlas Gip, care au sarit cu 15%, sau titlurile Concefa.
Pe Bursa, toti cei trei indici au atins noi maxime istorice, sprijiniti de o lichiditate record pentru aceasta perioada, peste 35 de milioane de euro.
Indicele BET-FI a sarit cu 5,77%, impulsionat de cresteri puternice ale celor cinci societati de investitii financiare, dupa ce noua reglemenatere a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare permite investitorilor institutionali evitarea pragului maxim de detinere de 1%.
"Cresterea a fost prea puternica, de aceea ma astept si la corectii, e adevarat, nu la nivelul aprecierilor din ultima sedinta bursiera", spune Marcel Murgoci.
Actiunile Rompetrol Well Services, divizia de servicii a grupului Rompetrol, au facut ieri obiectul a doua tranzactii deal in valoare de 2 mil. euro (6,4 mil. lei), la un pret de 2,01 lei/actiune. Pe piata regular ultimul pret oferit pe aceste titluri a fost de 2,34 lei/actiune.

Actiunile Alumil Rom Industry (ALU) au sarit ieri cu 7,69%, inregistrand cea mai mare crestere de la listarea companiei la categoria a II-a a Bursei de Valori. Valoarea tranzactiilor cu titlurile producatorului de profiluri din aluminiu au atins ieri un rulaj de circa 369.000 de euro (1,18 mil. lei). Titlurile companiei au pierdut de la listarea la Bursa circa 16,89%, scazand de la un pret de 9 lei/actiune, cotatia de la 16 aprilie. Cea mai mare pierdere a fost atinsa pe 18 aprilie, atunci cand actiunile companiei au scazut cu 7,60%. Actiunile companiei au atins in sedinta de ieri un pret maxim de 7,9 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret de 7,7 lei/actiune.

Titlurile UAMT Oradea (UAM) au crescut ieri cu 6,67%, pe fondul unui rulaj de circa 37.000 de euro (119.000 de lei). Actiunile companiei au inregistrat de la inceputul anului o crestere de circa 75%, de la pretul de 0,64 lei/actiune la inceputul lunii ianuarie. Titlurile UAMT au crescut in luna curenta cu 49,33%, in doar trei saptamani, in vreme ce in luna mai acestea au cunoscut o apreciere de aproximativ 35,14%. Cel mai mare salt al actiunilor a fost inregistrat pe 24 mai, atunci cand actiunile companiei au crescut cu 14,84%, pana la un nivel de 0,7350 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile UAMT s-a perfectat la un pret de 1,12 lei/actiune.

Actiunile Moara Cibin Sibiu (MOIB) au sarit ieri cu 7,24%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat in sedinta de ieri la circa 0,49 mil.euro (1,44 mil. lei), aflandu-se pe locul al treilea in topul rulajelor de pe piata RASDAQ. Tranzactia a avut loc pe piata speciala a pietei electronice. Compania face parte din grupul de morarit si panificatie Boromir din Ramnicu Valcea, care detine 71,56% din actiunile Moara Cibin. RASDAQ-C, principalul indice al bursei electronice, a crescut ieri cu 1,55%, pe fondul unei lichiditati a pietei de 6,74 mil.euro (21,56 mil.lei). Ultima tranzactie cu titlurile Moara Cibin s-a perfectat la un pret de 4 lei/actiune.

Titlurile Socot Targu-Mures (SCTO) au sarit ieri cu 25%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 200.000 de euro (641.000 de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de pe piata RASDAQ. Compania de constructii hidrotehnice intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 2,2 mil. lei (0,67 mil. euro) prin aporturi de numerar din partea actionarilor. Compania va emite in acest sens 887.000 de actiuni noi cu valoarea de 2,5 lei/actiune, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor, fiecare actionar putand subscrie doua actiuni noi la fiecare actiune detinuta. Compania a realizat in primele patru luni ale anului un profit brut de 82.000 de lei.

Actiunile Romaero Bucuresti (RORX) au sarit ieri cu 24,93%, pe fondul unui rulaj de circa 70.000 de euro (226.000 de lei). Producatorul de componente pentru avioane a castigat circa 195 mil. euro in urma unei reevaluari a activelor corporale, terenuri si cladiri, realizate la sfarsitul anului trecut. Cea mai mare parte a plusului de valoare rezultat din reevaluare provine din terenuri, a caror valoare a urcat de peste sase ori, pana la 222 mil. euro. Romaero detine suprafete importante de teren in Baneasa, una dintre cele mai dinamice zone ale Bucurestiului din punctul de vedere al dezvoltarii imobiliare, pretul terenurilor in aceasta zona crescand puternic in ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO