Burse - Fonduri mutuale

Actiunile mici revin in prim-planul Bursei de la Bucuresti

21.06.2007, 18:21 12

Piata a atins ieri noi maxime istorice pe indicii BET si BET-C, pe fondul cresterilor inregistrate de companiile mici (in functie de capitalizare) ca Rompetrol Well Services, Prodplast sau Vrancart.
Cele trei companii au fost incluse luna trecuta intr-un raport de analiza al Raiffeisen Capital & Investments (RCI), divizia de brokeraj a Raiffeisen, fiind recomandate ca oportunitati bune de investire.
Cresterea de ieri ar putea astfel fi explicata prin intrarea de capitaluri straine, fiind cunoscut faptul ca majoritatea clientilor RCI sunt nerezidenti.
Actiunile din piata RASDAQ au adus si ele randamente ridicate investitorilor, cele mai tranzactionate titluri de pe acest sector fiind si cele mai profitabile.
Titlurile companiei Iproeb, producatorul de cabluri si fibre optice, au sarit cu aproape 25%, limita permisa companiilor de pe acest segment. Valoarea tranzactiilor realizate pe acest emitent a fost de 0,77 mil. euro (2,5 mil. lei), iar pe intreaga piata RASDAQ tranzactiile totale au fost de 4 milioane de euro, la jumatatea lichiditatii de pe Bursa.
Piata RASDAQ a fost insa privata in ultimele trei sedinte de cele 1.400 de companii listate pe segmentul XMBS, suspendate in vederea modificarii sistemului de tranzactionare. De azi insa, companiile vor reveni la tranzactionare pe un sistem de tip "order-driven".
Societatile de investitii financiare au recuperat in ultima sedinta 1% si au inregistrat valori ale tranzactiilor in scadere.
"Daca privim la valoarea activului net, actiunile societatilor de investitii financiare sunt inca subeveluate. Daca s-ar reevalua corect portofoliul acestora, pretul ar trebui sa urce cu 30-50%. In acest moment exista doua tipuri de investitori pe acest sector, cei care cumpara avand incredere ca la sfarsitul anului vor incheia cu un randament bun si cei care asteapta preturi mai joase pentru a cumpara", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Indicele BET-FI a urcat ieri cu 1%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 3,6 mil. euro (11,6 mil. lei), peste 40% din lichiditate inregistrata la nivelul Bursei.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni din punct de vedere al capitalizarii si lichiditatii, a urcat in ultima sedinta cu 0,79%, valoarea totala a rulajelor din piata fiind de 8,7 mil. euro (28 mil. lei).

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au stagnat pe parcursul sedintei de ieri, valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii ridicandu-se la 389.000 de euro (1,25 mil. lei). Activele SIF-ului au inregistrat in luna mai cea mai mare crestere dintre cele cinci societati de investitii financiare, activele nete ale acesteia majorandu-se cu 11,27%, pana la 509 milioane de euro (1,655 miliarde de lei). Suma activelor nete ale SIF-urilor la finele lunii mai se cifra la peste 2,8 mld. euro (9,1 mld. lei), avand un avans de 3,2% fata de luna precedenta. Actiunile SIF Muntenia au cunoscut de altfel si cea mai mare apreciere pe Bursa in luna mai, cand au crescut cu 19%.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) au crescut ieri cu 4,42%, pe fondul unui rulaj de circa 60.000 de euro (194.000 de lei). Titlurile diviziei de servicii a grupului Rompetrol au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata deal a Bursei de Valori, valoarea acesteia ridicandu-se la circa 233.000 de euro (750.000 de lei). Tranzactia a vizat un pachet de 300.000 de actiuni, la un pret de 2,5 lei/actiune, cu 10,62% mai mare fata de pretul de inchidere din sedinta de marti. Actiunile companiei au cunoscut o crestere de peste trei ori de la inceputul anului, de la un pret de 0,7450 lei/actiune la inceputul lunii ianuarie la 2,36 lei/actiune dupa sedinta de ieri.

Titlurile Prodplast Bucuresti (PPL) au sarit ieri cu 6,69%, pe fondul unei lichiditati de circa 300.000 de euro (0,97 mil. lei). Sedinta de ieri a fost a cincea consecutiva in care actiunile companiei au inregistrat cresteri, acestea apreciindu-se in perioada respectiva cu circa 13,96%, de la un pret de 3,08 lei/actiune la mijlocul saptamanii trecute. De la inceputul anului, titlurile producatorului de mase plastice au cunoscut o crestere de 32,45%, de la un pret de 2,65 lei/actiune la inceputul lui ianuarie la 3,51 lei/actiune ieri. La sfarsitul lunii mai Consiliul de Supraveghere al Prodplast a hotarat initierea actiunilor necesare pentru divizarea societatii.

Actiunile Vrancart Adjud (VNC) au crescut ieri cu 9,52%, pe fondul unei lichiditati de circa 173.000 de euro (557.000 de lei). Titlurile producatorului de hartie si carton au inregistrat de la inceputul anului o crestere de aproximativ 42,48%, de la un pret de 0,113 lei/actiune la inceputul lunii ianuarie. Luna mai a adus o apreciere a actiunilor Vrancart cu 11,2%, in vreme ce in luna curenta titlurile producatorului au evoluat cu circa 11,81%. Vrancart a raportat pentru primul trimestru venituri de 21,86 mil. lei (6,5 mil. euro), cu 56% peste rezultatul raportat in perioada similara a anului trecut, si un profit net de 1,81 mil. lei (0,53 mil. lei), in crestere cu 5,27%.

Titlurile Iproeb Bistrita (IPRU) au explodat in sedinta de ieri cu 24,56%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile producatorului de cabluri electrice s-a ridicat la circa 0,78 mil. euro (2,52 mil. lei), aflandu-se pe primul loc in topul rulajelor de pe piata RASDAQ. Tranzactiile cu actiunile Iproeb au reprezentat ieri circa 19,20% din valoarea totala a tranzactiilor de pe piata RASDAQ, de 4,08 mil. euro (13,11 mil. lei). Compania a inregistrat in primele trei luni din 2007 afaceri de 48,5 mil. lei, in crestere cu 77,3% fata de perioada similara din 2006, si un profit de 8,3 mil. lei, de 3,4 ori mai mare. RASDAQ-C, principalul indice al pietei electronice, a crescut ieri cu 0,83%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO