Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom, BRD si Transelectrica sunt printre preferatele Erste in regiune

05.11.2008, 18:51 24

Analistii de la Erste Bank au realizat un top al actiunilor din regiunea Europei Centrale si de Est al caror pret este cel mai scazut comparativ cu nivelul tinta estimat de acestia, actiunile Petrom (SNP) plasandu-se pe locul 4 dintr-un clasament care include peste 30 de titluri, cu un potential de crestere de 285% pana la pretul de 0,6 lei estimat de Erste.

Titlurile Transelectrica (TEL) se regasesc de asemenea in prima jumatate a acestui top, cu un potential de crestere de 131%, pana la pretul tinta calculat de analistii Erste, de 26,8 lei.
In acelasi timp, BRD si Transelectrica se numara printre titlurile incluse intr-un clasament al primelor 20 de compani din regiune cu cel mai ridicat randament din dividende.
In cazul BRD, analistii Erste au calculat un randament cu dividendul estimat pe anul 2008 de 12,2%, raportat la pretul din piata al acestor titluri, si de 9,8% in cazul Transelectrica.
Actiunile Petrom si BRD au intrat si in topul companiilor care inregistreaza cele mai mici niveluri ale PER din regiune, luand in calcul estimarile de profit ale analistilor austrieci pe urmatorii doi ani.
Astfel, multiplul de profit calculat in cazul Petrom pe 2008 este de 2,5, iar pentru BRD indicatorul este de 3,3, valori care sunt oarecum similare cu cele aferente anului viitor. In ultima luna, cele mai mari deprecieri din regiune le-au inregistrat actiunile din sectorul de constructii, care s-au ieftinit in medie cu 40,5%, urmate de cele din domeniul imobiliar si bancar, care au pierdut in medie 37,8% si respectiv 37,3% din valoare in aceeasi perioada.
Cele mai rezistente la scaderile din octombrie au fost actiunile companiilor producatoare de bunuri de larg consum si din industria farmaceutica, care s-au depreciat cu 11,3% si respectiv 13,1% in octombrie.
La jumatatea lunii trecute, analistii Erste au revizuit tinta de pret pentru actiunile Bancii Transilvania (TLV), de la 0,5 la 5,1 lei, pret care ia in calcul si consolidarea valorii nominale a acestor titluri.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO