Burse - Fonduri mutuale

Actiunile "ieftine" sunt tot mai rare pe RASDAQ si aproape nu se mai gasesc pe Bursa

Actiunile "ieftine" sunt tot mai rare pe RASDAQ si aproape nu se mai gasesc pe Bursa

Pentru detalii vezi documentul atasat

12.09.2007, 18:00 16

Multe dintre titlurile companiilor listate pe RASDAQ au ajuns la niveluri ale indicatorilor financiari asemanatoare celor de pe Bursa, dupa cresterile spectaculoase inregistrate de la inceputul anului, fiind din ce in ce mai dificil de identificat oportunitati atractive de investitii.
Astfel, se pot numara pe degete companiile de pe piata care sunt evaluate la un PER (pret raportat la profit pe actiune - n.r.) mai mic de 20, nivel considerat de cei mai multi analisti unul ridicat.
"Nu cred ca indicatorul PER este unul relevant in acest moment pentru a lua o decizie de investitie pe Bursa. Este clar ca indicatorii de evaluare financiari ai companiilor de pe piata sunt mari in comparatie cu cei de pe pietele externe, insa si economia noastra se dezvolta mai rapid", este de parere Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Cu toate acestea, exista actiuni care desi au inregistrat un avans important in ultima perioada, continua sa aiba printre cele mai mici valori ai indicatorilor PER.
Din acestea fac parte actiunile producatorului de tevi Artrom Slatina (ART), cele ale companiei de servicii pentru petrol si gaze Atlas Gip (ATGJ) sau actiunile diviziei de servicii a grupului Rompetrol, Rompetrol Well Services (PTR).
Titlurile Artrom Slatina s-au apreciat in acest an, de peste patru ori, insa continua sa fie evaluate la cel mai mic indicator PER de pe Bursa, de 9,3, in conditiile in care profitul companiei a urcat puternic in ultimii ani.
Un alt exemplu este cel al titlurilor Atlas Gip (ATGJ), companie listata pe piata RASDAQ, care au urcat de peste 100 de ori in acest an si au un indicator PER de circa 10.
"Cele mai multe dintre companiile listate pe Bursa au potential de crestere, pentru ca activitatea acestora nu a ajuns la maturitate asa cum este cazul companiilor de pe bursele mari de afara. Cel mai atractiv si dinamic sector de activitate este in prezent cel de constructii, urmat de cel financiar", crede Rares Nilas.
Cei mai multi dintre brokeri sunt de parere ca actiunile evaluate la indicatori PER de sub 12 sunt recomandate la cumparare, insa trebuie avute in vedere si cat de tranzactionate sunt acestea, in cele mai multe cazuri valorea investitiilor pe care acestea le permit fiind redusa.
Actiunile companiilor din sectorul metalurgic de pe Bursa si "rasdacele" care detin un portofoliu important de titluri cotate sunt cele mai atractive din punct de vedere ai indicatorilor de analiza financiara.
Actiuni precum cele ale Artrom Slatina, Alumil Rom Industry, Alro Slatina au printre cei mai mici indicatori PER, luand in calcul profitul realizat de companie in ultimele patru trimestre.
Printre cele mai mici niveluri ale PER de pe piata RASDAQ le au actiunile companiilor care au constituit portofolii importante de actiuni pe Bursa, precum Mecanica Rotes (METY) si Cocor Bucuresti (COCR).
Acestea din urma sunt evaluate la indicatori PER de circa 6, in conditiile in care profitul lor a urcat puternic in ultima perioada, pe fondul aprecierii actiunilor pe care acestea le detin pe Bursa.
In primele sase luni ale acestui an, profitul obtinut de Mecanica Rotes din Targoviste (METY) a urcat de peste trei ori, la 1,36 mil. euro (4,5 mil. lei), in conditiile in care veniturile companiei au cunoscut o dinamica asemanatoare.
Compania detinea pe Bursa un portofoliu de actiuni evaluat la 5,5 mil. euro (18,2 mil. lei), luand in calcul cotatiile de la inceputul acestei luni.
Cocor Bucuresti, proprietarul magazinului cu acelasi nume din centrul Capitalei, a realizat in primul semestru din 2007 un profit de 7 mil. euro (23,3 mil. lei), de peste 13 ori mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aproape 3 mil. lei provin din activitatea de exploatare, restul fiind castig din actiuni vandute pe Bursa.
"Este important daca aceste venituri din activitatea financiara sau extraordinara se vor intoarce in activitatea de baza a companiei. Investitorii ar putea astepta de asemenea sa incaseze dividende sau sa beneficieze de actiuni gratuite", spune Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Est Invest.
Mecanica Rotes a anuntat deja ca realizeaza o majorare de capital, prin care va distribui si actiuni gratuite, iar Cocor Bucuresti va investi circa 18 mil. euro in ecrane gigant amplasate pe centrul comercial si constructia unei parcari.
La polul opus, sunt actiuni evaluate pe piata la un PER considerat de unii brokeri drept astronomic, cum este cazul companiei Rompetrol Rafinare sau al Cominco Bucuresti, cu indicatori de peste 500.
Titlurile Rompetrol au urcat puternic in ultima perioada dupa ce grupul din care face parte si-a schimbat recent proprietarul.
"Rompetrol s-a confruntat in ultima perioada cu probleme financiare, un grad mare de indatorare. Odata cu preluarea, compania ar putea avea acces mai ieftin la petrol din Kazahstan, iar cel putin la nivel declarativ are perspective de crestere", considera Rares Nilas.
Brokerii spun ca in unele cazuri, indicatorii PER foarte mari ascund active de valoare importanta, care au o cota mare in valoarea de piata a companiei, sau sunt asteptari legate de o eventuala preluare, cum ar fi cazul titlurilor Oltchim Ramnicu Valcea, cu un PER de peste 300, sau cele ale Bancii Transilvania, cu un indicator de circa 40.
Un alt exemplu este cel al titlurilor Oil Terminal, evaluate pe piata la un indicator PER de circa 260, in urma aprecierilor puternice ale acestora, dupa ce conducerea operatorului portuar a estimat valoarea terenurilor companiei la 400 mil. euro.
"Daca am lua in considerare PER-urile la investitii in actiuni, ar trebui sa achizitionam numai de pe piata RASDAQ. Cererea de actiuni este una mare, iar numarul de emitenti unul restrans, fapt ce cauzeaza valorile mari ale indicatorilor financiari", spune Marcel Murgoci.
Actiunile din sectorul bancar si financiar sunt evaluate pe piata la indicatori PER comparabili cu media de pe Bursa, parerile in ceea ce priveste acestea fiind impartite.
"Bancile mi se par putin supraevaluate in acest moment. Mai degraba as cumpara actiuni la o firma din constructii cu PER de 30 care are perspective mai bune decat o banca evaluata la acelasi indicator. Nu cred ca sectorul bancar isi va mentine ratele acestea de crestere", considera Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare a investitiilor STK Investments.
Brokerii cred in continuare in potentialul SIF-urilor, indicatorii PER ai acestor titluri variind destul de mult, in functie de vanzarile de pachete pe care acestea le-au realizat in ultimul an.
"SIF-urile par evaluate la indicatori mari, insa administratorii lor s-au concentrat in ultimii ani mai mult pe cresterea activelor decat pe obtinerea de profit si, de aceea, cred ca au potential mai mare in viitor", spune Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO