Burse - Fonduri mutuale

Actiunile SIF ating noi maxime la Bursa

27.06.2007, 19:03 19

Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au atins ieri noi maxime istorice dupa o sedinta agitata, optimismul cumparatorilor de actiuni SIF fiind alimentat in continuare de informatiile pozitive aparute in piata.
Indicele BET-FI, care urmareste cele cinci SIF-uri, crescuse cu 6,5% dupa primele 40 de minute de tranzactionare, ulterior pierzand teren. La inchidere, indicele a avut un plus de 1,2% fata de valoarea de luni, care a fost oricum cea mai mare valoare a indicelul la inchidere inregistrata vreodata. Valoarea de piata a celor cinci SIF-uri, printre cele mai bogate companii din Romania, a ajuns ieri la 3,5 miliarde de euro.
Pe piata au aparut ieri informatii privind lansarea de catre banca olandeza ABN Amro a unei emisiuni de certificate avand in spate evolutia indicelul BET-FI. Titlurile au fost lansate in luna martie si fac parte dintre sutele de produse financiare oferite de banca. Informatia, care reconfirma faptul ca SIF-urile sunt din ce in ce mai expuse la plasamentele investitorilor straini, a aparut insa pe piata romaneasca ieri. Certificatele sunt listate la bursa din Frankfurt.
ABN Amro vinde si rascumpara certificatele, castigand de pe urma diferentei de pret si isi acopera riscurile cumparand actiuni din piata. Valoarea certificatelor aflate in circulatie in prezent se ridica la circa 8 milioane de euro, reiese de pe site-ul bancii, insa nu este exclus ca banca sa suplimenteze emisiunea daca aceasta va atrage interesul investitorilor.
Anul acesta investitorii straini au achizitionat in forta SIF-uri pe piata de la Bucuresti, iar asta o dovedeste si statistica CNVM privind investitiile straine pe piata de capital. Cumpararile nete de actiuni SIF ale investitorilor straini s-au ridicat in primele cinci luni la 189 de milioane de euro, suma fiind echivalenta cu 7,5% din valoarea de piata a SIF-urilor. Daca ritmul achizitiilor se va mentine, detinerile fondurilor straine au sanse sa depaseasca anul viitor 50% din capitalul SIF-urilor. La finalul zilei de ieri, cel mai mult au crescut actiunile SIF Transilvania, care au incheiat ziua cu aproape 8% mai mult fata de luni, in timp ce preturile celorlalte patru SIF-uri revenisera in jurul preturilor de luni.
SIF Transilvania se afla in proces cu unul dintre actionari - Cocor Bucuresti, care opereaza magazinul cu acelasi nume din Capitala. Cocor cere anularea majorarii de capital cu actiuni gratuite derulata de SIF Transilvania.
Anularea majorarii ar insemna ca o actiune ar reprezenta o cota dubla din capitalul companiei, iar evolutia actiunilor din ultimele zile arata ca investitorii dau sanse tot mai mari companiei Cocor sa anuleze majorarea. De altfel, Cocor a publicat saptamana trecuta fundamentele juridice ale contestarii majorarii de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO