Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile SIF Muntenia revin la tranzacţionare: minus de 5% în primele minute

Acţiunile SIF Muntenia revin la tranzacţionare: minus...

Autor: Roxana Pricop, Marius Oncu

10.12.2014, 11:50 420

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) scad cu 5% până la un preţ de 0,895 lei/titlu în deschiderea şedinţei de azi, după două zile în care au fost suspendate la tranzacţionare alături de acţiunile SIF Banat-Crişana.

Titlurile SIF Muntenia au revenit la tranzacţionare la ora 11:15, iar în primele 10 minute nu au avut loc tranzacţii, preţul oferit iniţial de eventualii cumpărători fiind de 0,8065 lei/unitate, cu 15% mai mic decât cel din închiderea şedinţei de vineri, de 0,945 lei/unitate.

Preţul oferit a crescut iar primul schimb cu titlurile SIF Muntenia au avut loc la 11:30, la cotaţia de 0,8975 lei/unitate, cu 5% sub cel din închiderea şedinţei de vineri.

Valoarea primei tranzacţii este de aproape 14.000 de lei.

Acţiunile SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au fost suspendate luni şi marţi de la tranzacţionare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca urmare a anchetei derulate de DIICOT privind delapidarea patrimoniului celor două societăţi şi manipularea pieţei de capital.

Şeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, au fost arestaţi preventiv, în dosarul privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar.

Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru Dragoş Bîlteanu, preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana şi Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana.

De asemenea, instanţa a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fuseseră reţinute în acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia şi Stere Gardan.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Timiş.

Dragoş Bîlteanu - preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana, Najib El Lakis - membru în Consiliul de Administraţie al SIF Banat-Crişana, Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia, şi Stere Gardan fuseseră reţinuţi de procurorii DIICOT, care au audiat, în acest caz, 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar şi că s-ar fi implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

Cele 25 de persoane au fost audiate după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au făcut, luni, 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Arad.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO