Burse - Fonduri mutuale

Actiunile SIF-urilor, investitii la moda pentru companiile listate

Actiunile SIF-urilor, investitii la moda pentru companiile listate

Click pentru iamginea marita

05.12.2007, 20:08 30

Trei dintre companiile in care SIF-urile sunt printre actionarii principali, Biofarm Bucuresti, Turism Felix si Santierul Naval Orsova, au cumparat puternic in ultima luna actiuni ale SIF-urilor, conducerea societatilor explicand in general achizitiile prin incercarea de a suplimenta castigurile prin speculatii pe piata de capital.
Cele mai mari achizitii in actiuni SIF le-a facut compania de turism balnear Turism Felix din Baile Felix, care a cumparat titluri in valoare de peste 2 milioane de euro. Turism Felix a speculat pe SIF-uri si in prima jumatate a anului, profitul pe semestru raportat datorandu-se in special castigurilor din tranzactiile cu aceste actiuni.
Un alt cumparator important pe SIF-uri a fost Santierul Naval Orsova, cu achizitii de circa 1 milion de euro, potrivit raportarilor de pe piata. Biofarm a investit, la randul ei, 650.000 - 700.000 de euro in actiuni SIF.
"Este prima data cand facem o astfel de investitie. Am avut disponibilitati financiare si consiliul de administratie a luat decizia sa incercam sa obtinem castiguri suplimentare prin tranzactii pe piata de capital", a declarat Constantin Badoiu, directorul general al santierului naval.
El a mai precizat ca decizia privind orizontul de timp pe care se fac aceste investitii in actiuni va fi luata tot de consiliul de administratie.
"Noi avem intentia sa mai cumparam actiuni SIF, dar tot consiliul de administratie va hotari cat anume vom mai investi in aceste titluri. Si tot consiliul de administratie va lua decizia si in privinta momentului cand vom incepe sa vindem", spune Badoiu.
Turism Felix a cumparat actiuni la toate cele cinci SIF-uri, in timp ce in cazul Santierului Naval Orsova si cel al Biofarm investitiile s-au concentrat spre SIF-urile actionare in aceste doua companii.
Astfel, Biofarm a cumparat actiuni la SIF Oltenia in valoare de circa 500.000 de euro, titluri de aproximativ 130.000 de euro ale SIF Banat-Crisana si actiuni ale SIF Moldova in jur de 45.000 de euro. Cele trei SIF-uri detin fiecare cel putin 10% din Biofarm.
Pe de alta parte, Santierul Naval Orsova a cumparat actiuni ale SIF Transilvania si SIF Oltenia, de peste 600.000 de euro in fiecare caz, aceste societati fiind si actionarii principali ai santierului.
Spre SIF Oltenia s-au indreptat de altfel achizitiile celor mai multe dintre achizitiile firmelor considerate ca fiind "persoane initiate".
Actiuni SIF Oltenia au mai cumparat societati precum Voltalim, Vidraru sau Mercur.
Actiunile SIF-urilor au adus in ultimii ani cele mai mari castiguri dintre titluri principale de la Bursa.
Dupa scaderea puternica din ultimele luni, brokerii si analistii de pe piata le-au recomandat din nou ca fiind actiunile cu cel mai mare potential de crestere dintre titlurile lichide de la Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO