Burse - Fonduri mutuale

Aderarea a readus investitorii straini pe Bursa

Aderarea a readus investitorii straini pe Bursa

Click pentru imaginea marita

03.11.2006, 19:06 17

Fondurile straine de investitii au reintrat la cumparare la Bursa de Valori Bucuresti in luna octombrie, dupa sapte luni in care statusera in expectativa.
Revenirea pe piata a strainilor a coincis cu publicarea, pe 26 septembrie, a raportului Comisiei Europene privind Romania, care a consfintit data de 1 ianuarie 2007 ca data a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Investitiile straine nete au atins luna trecuta 36,6 milioane de euro, luna octombrie fiind cea de-a doua din acest an ca volum al investitiilor straine, dupa ianuarie, cand fondurile straine au cumparat cu aproape 60 de milioane de euro mai mult decat au vandut, provocand o crestere exploziva a cotatiiilor de la Bursa.
In octombrie indicele BET a urcat cu 6%, in timp ce cotatiile SIF-urilor s-au majorat in medie cu 12%.
Din martie pana in septembrie, diferenta dintre cumpararile de actiuni ale fondurilor straine de investitii si tranzactiile de vanzare era aproape nula.
"Este un optimism poate putin exagerat pentru toate pietele emergente din Europa. Am avut in ultimele saptamani mai multe IPO-uri (oferte de vanzare in vederea listarii - n. red.) care au fost suprasubscrise de mai multe ori. Cred ca sunt unii investitori care cumpara acum doar pentru ca piata creste", a declarat pentru ZF managerul unui fond de investitii din Londra.
El a mai spus ca fondul pe care il conduce nu si-a schimbat strategia de investitii pe piata romaneasca, fiind posibil ca intrarile de bani pe Bursa sa provina de la fonduri de investitii nou-venite.
In octombrie Bursa din Budapesta a avut o crestere medie de 11%, cea de la Varsovia a urcat cu 9%, iar cea de la Praga a adus castiguri medii de aproape 8%. Indicele CECE, calculat de Bursa din Viena pentru toate pietele est-europene, a urcat luna trecuta cu 9,2%.
Brokerii si unii dintre managerii de fonduri de investitii care activeaza pe piata mizeaza pentru anul viitor pe o crestere importanta a capitalurilor straine intrate pe piata si incearca, probabil, sa anticipeze acest moment.
Valul de investitii straine pe Bursa asteptat pentru anul viitor nu se datoreaza asteptarilor privind o crestere economica si mai mare dupa intrarea in Uniunea Europeana, ci faptului ca actele constitutive ale multora dintre fondurile de investitii le permit acestora sa investeasca in Uniunea Europeana, care va include incepand de la 1 ianuarie si Romania.
"Noi, de cand ne-am infiintat, in martie, am tot cumparat si nu as putea sa spun ca am cumparat mai mult luna trecuta. Sunt totusi factori care au atras investitorii straini incepand de luna trecuta. Este vorba de confirmarea aderarii, care a readus piata romaneasca in atentia fondurilor, evolutiile burselor din regiune dupa scaderile din mai-iunie si revenirea unui sentiment de siguranta in randul investitorilor institutionali de pe pietele emergente, influentate si de temperarea ritmului de crestere a dobanzilor de catre Fed," a declarat pentru ZF Cristian Fader, directorul pentru Romania al fondului de investitii olandez Middle Europe Investments Fund.
Olandezii de la MEI administreaza in prezent active de circa 35 de milioane de euro, din care trei sferturi sunt plasate in actiuni romanesti.
Bursa se afla pe un trend de crestere incepand din luna iulie.
Cea mai mare parte a cresterilor a venit insa de la mijlocul lui septembrie, cand tendinta ascendenta s-a accelerat, iar panta pe care au urcat cotatiile a devenit mai abrupta.
ZF Index, indicele bursier calculat de ZIARUL FINANCIAR si care include cele mai importante companii de pe piata alaturi de SIF-uri, a urcat cu 55% fata de minimul de la finalul lui iunie, cresterea din ultima luna si jumatate fiind de 22%.
La cresterea pietei cel mai mult au pus umarul SIF-urile. Indicele acestora, BET-FI, a urcat cu 80% in ultimele patru luni.
De la inceputul anului, investitorii straini de la Bursa de Valori au cumparat actiuni de 665 de milioane de euro si au vandut de 555 de milioane de euro, soldul investitiilor straine pe primele zece luni ale anului fiind astfel de 110 milioane de euro. Investitiile straine nete s-au ridicat pe tot anul trecut la 128 milioane de euro.
SIF-urile au mai urcat ieri cu 1% pe fondul unor fluctuatii destul de pronuntate, in timp ce indicele BET, care urmareste principalele companii cotate, a incheiat ziua cu o corectie de 0,7%. Valoarea tranzactiilor de pe piata a sarit din nou de pragul de 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO