Burse - Fonduri mutuale

Adrian Tanase, ING: Rezultatele trimestriale nu arata inca adancimea crizei

Adrian Tanase, ING: Rezultatele trimestriale nu arata inca adancimea crizei

Adrian Tanase, director de investitii la ING Investment Management

21.05.2009, 00:00 56

Fondul de actiuni ING Romanian Equity, administrat de sucursala locala a diviziei de asset management a grupului olandez ING, si-a crescut expunerea pe piata locala cu 15 mil. lei, pana la 73 mil. lei, in primul trimestru gratie subscrierilor raportate in acest interval.

"Expunerea fondului de actiuni pe piata romaneasca a ramas la 56% din active si nu va inregistra modificari in perioada urmatoare. Subscrierile provenite de la produsele unit-linked ale grupului au dus la o crestere a activelor si implicit la o crestere a valorii plasamentelor pe Romania", a spus Adrian Tanase, director de investitii la ING Investment Management, divizia locala de administrare a grupului ING.
Fondul administrat de ING este unul dintre putinii investitori mari care au realizat plasamente pe Bursa de la Bucuresti in 2008, cand piata se afla pe un trend descendent si multe dintre fondurile straine se retrageau din piata. Momentul nefavorabil al intrarii pe piata a determinat insa pierderi pentru fond.
Potrivit raportului emis de ING Investment Management pe primul trimestru, fondul de actiuni ING Romanian Equity a inregistrat o depreciere de 17,67% pe primele trei luni ale anului si o scadere anuala de 63,35% la sfarsitul lunii martie. Expunerea pe piata locala a fost de 56% din activele de 127,43 mil. lei, restul fiind alocat pietelor de capital din Cehia, Polonia si Ungaria. In comparatie, fondurile de actiuni romanesti cu expunere doar pe piata locala au inregistrat in primele trei luni ale anului scaderi cuprinse intre 16,7 si 5%, pierderile anuale fiind cuprinse intre 75% si 52%.
Fata de finalul anului trecut, activele fondului au inregistrat o crestere de 26%, pana la 127,4 mil. lei.
Principalele plasamente ale ING Romanian Equity la finele lunii martie au fost actiunile BRD-SG care au atras aproape 8% din active, Petrom cu 7,6%, TLV cu 4% din active. Fata de sfarsitul anului trecut, fondul de actiuni a mai cumparat titluri BRD in valoare de 4,5 mil. lei, si a vandut titluri TLV (care erau cea mai mare expunere a fondului la finalul anului trecut) in valoare de 5 mil. lei. Alaturi de plasamentele locale, fondul a mai investit in actiuni CEZ aproximativ 3,7% din active, in titluri MOL - 3,5% si in actiuni ale companiei poloneze Telekomunikacja - 3% din active.
"In perioada urmatoare vom miza in continuare pe sectoarele defensive. Este destul de devreme pentru a putea vorbi despre o revenire a Bursei, iar rezultatele financiare pe primul trimestru nu arata inca adancimea crizei", a continuat Tanase.
Lansat in luna februarie a anului trecut, fondul de actiuni ING Romanian Equity este inregistrat in Luxemburg si face parte din societatea de investitii cu capital variabil (SICAV) ING International. Fondul este denominat in lei si este distribuit si pe piata locala prin unitatile bancare ale ING.
ING Romanian Bond este al doilea fond administrat local si care investeste pe piata locala. In primele trei luni ale anului, fondul de obligatiuni a marcat un randament de 7,4%, cu peste 50% din activele de 91,5 mil. lei investite pe piata locala, potrivit raportului trimestrial. Fondul mai detine expuneri pe pietele din Austria, Olanda, Norvegia si Irlanda.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO