Burse - Fonduri mutuale

Alro Slatina a castigat 23 mil. euro din hedging pe pretul aluminiului

17.08.2009, 19:29 47

Alro Slatina (ALR), cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, a inregistrat in primul semestru castig de 97 mil. lei (23 mil. euro) din operatiuni de acoperire a riscului de scadere a pretului aluminiului.

La inceputul anului 2008, pretul aluminiului a urcat vertiginos pe bursele de marfuri, ca urmare a intrarilor speculative ale investitorilor pe fondul temerilor acestora cu privire la criza internationala, pentru ca mai apoi sa inregistreze o cadere dramatica.

Cresterile de pret ale aluminiului au fost folosite de conducerea Alro Slatina in avantajul societatii, care a incheiat in luna aprilie a anului trecut mai multe contracte swap in valoare totala de 250 mil. dolari cu sucursalele londoneze ale unora dintre cele mai mari banci de investitii din lume, respectiv Credit Suisse si JP Morgan Chase. Prin aceste contracte, Alro si-a asigurat practic un pret de vanzare al aluminiului de peste 3.100 de dolari/tona in conditiile in care pretul mediu pe parcursul primului semestru din acest an a fost de 1.423 de dolari/tona.

Si Petrom a facut un profit de 78 mil. euro in primul semestru folosind operatiuni asemanatoare, prin care si-a fixat un pret de vanzare al petrolului superior celui de pe piata internationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO