Burse - Fonduri mutuale

Alte cresteri, dar pe lichiditate in scadere

20.09.2005, 19:27 15

Inceputul de saptamana a readus cresterile pe Bursa, dupa ce la finalul saptamanii trecute aparusera si primele corectii usoare. Toti indicii care urmaresc companiile listate la Bursa au inregistrat cresteri de peste 1%.

Dintre actiunile principale de la Bursa, cele mai mari cresteri de ieri au apartinut titlurilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) si BRD, cu avansuri in fiecare caz de peste 2%.

Actiunile Rompetrol Rafinare au fost de altfel cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 3,8 milioane de lei (peste 1 milion de euro).

Brokerii spun ca este posibil ca investitorii straini sa fi continuat sa cumpere pe unele din titlurile cele mai importante de la Bursa, dar de aceasta data intr-o maniera mai retinuta ca saptamana trecuta.

"E posibil ca investitorii straini sa fi cumparat din nou pe unele din actiunile principale, dar de aceasta data prefera sa faca achizitii usoare astfel incat sa nu determine o crestere prea mare a preturilor pe Bursa", a comentat Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

"Eu sper intr-o consolidare a pietei in continuare si chiar daca vor fi corectii, acestea cred ca vor fi unele particulare si nu la nivelul Bursei per ansamblu. Astfel, chiar daca nu e exclus sa asistam la corectii, acestea vor fi de 2-3%, in tendinta ultimei sedinte a saptamanii trecute, si nu vor fi corectii de nivelul celor din primavara. Trebuie sa se tina cont de faptul ca desi piata are aproape doua saptamani de crestere, pe parcursul acestei perioade au mai fost corectii usoare, iar ritmul de crestere nu e totusi foarte ridicat", a precizat Ionescu.

Actiunile Petromidia au fost cotate la inchidere la 0,115 lei/actiune, acesta fiind si pretul maxim la care titlurile au fost tranzactionate pe parcursul sedintei.

Tot pe maxim au inchis si actiunile BRD, in acest caz ultima tranzactie derulandu-se la 12,7 lei/actiune. Cu titlurile bancii s-au realizat tranzactii de 2,5 milioane de lei (0,7 milioane de euro).

Actiunile SIF Oltenia continua sa se mentina pe primele locuri in topul celor mai tranzactionate titluri, in conditiile unui rulaj de 3,1 milioane de lei (0,8 milioane de euro).

La inchidere, aceste titluri au fost cotate la 1,79 lei/actiune, in crestere cu 1,1%.

Dupa cresterile puternice de la finalul saptamanii trecute, titlurile Sicomed au inchis sedinta la acelasi pret de vineri, de 1,26 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,8 milioane de lei (0,5 milioane de euro).

Actiunile Petrom au avut ieri o lichiditate foarte redusa pe fondul unor tranzactii de 0,68 milioane de lei (0,19 milioane de euro), titlurile companiei petroliere au castigat 0,4%.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti a fost ieri de 21,3 milioane de lei (6,1 milioane de euro), in scadere fata de sedinta precedenta.



Piata RASDAQ

Lichiditatea pietei Rasdaq a scazut mult fata de sfarsitul saptamanii trecute, valoarea totala a tranzactiilor comune fiind luni de numai 1,66 milioane de lei (476.000 de euro).

Actiunile operatorului portuar Socep Constanta si-au continuat tendinta ascendenta si in prima sedinta a acestei saptamani, castigand ieri inca 1,2% pe fondul unei relative presiuni la cumparare. Cotatia titlurilor Socep a oscilat ieri intre 0,25 lei/actiune si 0,258 lei/actiune, nivel la care au aparut si ordine mai importante de vanzare, investitorii care au incercat sa-si marcheze profitul coborand pretul titlurilor Socep pana la 0,253 lei/actiune. La acest pret s-a realizat si ultimul transfer al zilei cu actiunile operatorului portuar, valoarea totala a celor 94 de tranzactii realizate ieri cu titluri Socep fiind de peste 201.000 de lei (57.800 de euro). In conditiile cresterilor din ultimele zile capitalizarea bursiera a operatorului portuar a ajuns la 86,9 milioane de lei (25 milioane de euro).

Pe parcursul sedintei de ieri s-a derulat si o tranzactie speciala cu titlurile Companiei de Navigatie Fluviala Navrom Galati. Prin intermediul acesteia s-au transferat un numar de 679.000 de actiuni Navrom, reprezentand 9,85% din capitalul social al companiei. Tranzactia s-a realizat la un pret de 5,3 lei/actiune, valoarea acesteia fiind de aproape 3,6 milioane de lei (un milion de euro). La acest nivel capitalizarea bursiera a societatii a depasit 36,5 milioane de lei (10,5 milioane de euro). In primul semestru Navrom a obtinut o cifra de afaceri de 18,6 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul net inregistrat de companie in primele sase luni a fost de 54.000 de euro, de trei ori mai mare fata de prima parte a anului 2004.

La Categoria a II-a cele mai tranzactionate continua sa fie titlurile operatorului portuar Romportmet Galati, cu un rulaj zilnic de 95.700 de lei (28.000 de euro). Pe fondul aparitiei unor ordine mai importante la vanzare cotatia titlurilor Romportmet a coborat pe parcursul sedintei sub 6 lei/actiune, acestea fiind tranzactionate la un pret de 5,9 lei/actiune. Ultimul transfer s-a derulat insa la o cotatie de 6 lei/actiune, nivel neschimbat fata de sedinta anterioara.

Cresterea de la sfarsitul saptamanii trecute inregistrata de titlurile Biofarm s-a mai temperat in sedinta de luni, cand actiunile producatorului de medicamente bucurestean se tranzactionau la un pret situat intre 0,39 lei/actiune si 0,4 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni Biofarm a fost de 731.000 de lei (210.000 de euro), sub media sedintelor de saptamana trecuta. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,3926 lei/actiune, in scadere cu 0,8% fata de sedinta precedenta.

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO