Burse - Fonduri mutuale

Altur, in tratative cu nemtii pentru deschiderea unei noi fabrici

Altur, in tratative cu nemtii pentru deschiderea unei noi fabrici

Aproape 90% din productia Altur merge la export

09.03.2007, 19:05 37

Producatorul de componente pentru sisteme de franare auto Altur Slatina se afla in discutii cu o firma germana pentru deschiderea unei noi fabrici de turnare a pieselor auto, cu o capacitate reprezentand circa 75% din cea a Altur, potrivit reprezentantilor companiei. Tratativele sunt in faza de negocieri in plan tehnic, au mai precizat acestia.
Linia de turnare a pieselor auto de care dispune in prezent Altur este de aproximativ 6.500 de tone aluminiu pe an, iar productia noii fabrici este estimata la 5.000 de tone.
"O firma germana s-a interesat la noi daca putem sa executam piese auto turnate, a facut si un raport de audit, insa nu este nimic definitivat. Avand in vedere ca este vorba de posibilitatea deschiderii unei noi fabrici, mai devreme de un an si jumatate aceasta nu ar putea sa intre in functiune", a declarat Florian Buzatu, presedintele Altur Slatina.
El a mai precizat ca se poarta tratative cu partenerii germani privind si posibilitatea prelucrarii pieselor auto turnate, care au o valoare adaugata superioara activitatii de turnare. In acest moment, Altur realizeaza intr-o proportie foarte mica prelucrarea pieselor, acest proces realizandu-se in principal la beneficiar.
Reprezentantii Altur vad anul acesta o incetinire a ritmului de crestere a afacerilor, dar trecerea pragului de rentabilitate. Astfel, afacerile companiei sunt previzionate sa creasca cu 5% fata de anul trecut, atingand 102 mil. lei (circa 30 mil. euro). In 2006, compania a realizat o cifra de afaceri de 27,6 milioane de euro (97,3 mil. lei).
Conducerea Altur estimeaza pentru acest an un profit de 0,8-1 mil. lei, dupa ce a incheiat anul trecut cu o pierdere de 1,2 mil. euro (4,1 mil. lei).
"Cresterea afacerilor companiei are ca baza solicitarile mai mari din partea beneficiarilor nostri, care sunt in cea mai mare parte companii din strainatate", precizeaza Florian Buzatu. Aproape 90% din vanzarile Altur sunt destinate exportului, iar reprezentantii companiei doresc cresterea acestei ponderi.
Afacerile companiei s-au majorat anul trecut cu 42%, de la 19,4 mil. euro (70,3 mil. lei), in conditiile inregistrarii unei pierderi de 1,17 mil. euro (4,11 mil. lei).
Pierderea din 2006 a fost totusi cu 28% mai mica comparativ cu cea din anul anterior, care s-a ridicat la 1,65 mil. euro (aproape 6 mil. lei).
Conducerea Altur pune rezultatul negativ inregistrat anul trecut pe seama deprecierii monedei euro dat fiind vanzarile cu preponderenta catre export si cresterea pretului la materiile prime.
"Noi stabilim valoarea contractelor de export pentru anul viitor in luna noiembrie, iar platile se fac la 1-3 luni dupa. De asemenea, pretul aluminiului a cunoscut o crestere accentuata in ultimul timp, iar regularizarea s-a facut pana acum la 3 luni", spune Florian Buzatu.
In vederea eficientizarii activitatii si a cresterii gradului de productivitate compania a realizat investitii pentru modernizarea liniilor de productie, care s-au cifrat la circa 5 milioane de euro. Pentru acest an, Altur si-a programat investitii de circa 2 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO