Burse - Fonduri mutuale

Alumil ar putea veni pe Bursa pana pe 23 martie

14.03.2007, 18:20 11

Actiunile Alumil ar putea intra la tranzactionare saptamana viitoare, la trei luni de la finalizarea ofertei publice initiale a companiei.
Actiunile producatorului de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry ar putea intra la tranzactionare pana la finele saptamanii viitoare, listarea acestora urmand sa fie supusa aprobarii in cadrul sedintei de luni a Comisiei de Listare a Bursei de Valori, potrivit reprezentantilor societatii de brokeraj Alpha Finance, care a intermediat oferta Alumil.
"Solicitarea de listare a fost transmisa de ceva timp Bursei de Valori si am primit promisiunea ca va fi discutata in sedinta de lunea viitoare a Comisiei de Listare. In aceste conditii estimam ca pana la sfarsitul saptamanii Alumil va fi listata", a declarat pentru Ziarul Financiar Daniel Palita, seful departamentului de finantare corporatista din cadrul Alpha Finance.
Reprezentantii BVB nu au precizat data de listare a Alumil insa au declarat ca vor face tot posibilul ca procedurile de listare sa se incheie cat mai repede cu putinta.
Initial, reprezentantii Alpha Finance anuntasera ca listatea Alumil se va realiza la finele lunii februarie sau inceputul lunii martie.
Alumil Rom Industry a derulat oferta publica primara in vederea listarii la Bursa in luna decembrie 2006. Decontarea tranzactiilor din cadrul ofertei si alocarea actiunilor s-a realizat insa abia la finele lunii ianuarie, din cauza unor nereguli descoperite de CNVM la subscrierile realizate in cadrul ofertei. CNVM a suspendat de trei ori decontarea tranzactiilor din oferta cu cate doua saptamani, dupa ce a descoperit ca o parte din investitorii care au subscris in cadrul ofertei nu aveau in cont toate sumele subscrise, incalcand astfel prospectul de oferta. In cele din urma, CNVM a amendat sapte societati de brokeraj si mai multi brokeri ai acestora pentru introducerea de ordine de subscriere fara respectarea prospectului de oferta in cadrul ofertei Alumil, valoarea totala a amenzilor depasind 100.000 de lei (29.000 de euro).
Subscrierile totale ale investitorilor in cadrul ofertei publice Alumil s-au ridicat la circa 130 de milioane de euro, de peste 15 ori mai mult decat valoarea ofertei care a fost de 8,4 milioane de euro. Oferta Alumil a stabilit astfel un nou record de suprasubscriere, depasind-o pe cea a Transelectrica, care a fost suprasubscrisa de 6,4 ori.
Alumil a vandut prin oferta publica 6,25 de milioane de actiuni la pretul de 4,6 lei/actiune. Pachetul de actiuni vandute reprezinta 20% din capitalul social al companiei.
Actionarii Alumil au aprobat in luna februarie majorarea capitalului social cu 1,25 milioane de lei (367.000 de euro) din suma de 28,75 milioane de lei (8,45 de milioane de euro) obtinuta in urma ofertei publice. Restul sumei a fost inregistrata drept prima de emisiune in contabilitatea companiei.
Actionarul majoritar al Alumil, compania elena Alumil Mylonas, si-a redus participatia in cadrul companiei de la 69,9% la 55,9%.
Principalul actionar minoritar al companiei este cetateanul grec Michail Sotiriou, care detine 23,95% din actiuni. Restul de 20,15% din actiunile Alumil se afla in posesia investitorilor care au subscris in cadrul ofertei, urmand sa fie listate la Bursa de Valori.
Alumil a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 79,3 milioane de lei (22 de milioane de euro) si un profit net de 9,5 milioane de lei (2,6 milioane de euro), potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.
Pentru 2006, reprezentantii Alumil estimau un profit net de 12,6 milioane de lei (circa 3,6 milioane de euro), putin peste cel din 2005, si o cifra de afaceri de 94,6 milioane de lei (circa 27 de milioane de euro), cu 11,9% mai mare fata de anul precedent. Compania nu a raportat inca rezultatele preliminare pe 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO