Burse - Fonduri mutuale

Amonil isi face Bursa de inventii pentru salariati

Amonil isi face Bursa de inventii pentru salariati

Click pentru imaginea marita

13.09.2006, 19:17 34

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia va face o Bursa a inventii pentru salariati cu scopul de a-i incuraja pe acestia sa vina cu idei pentru imbunatatirea fluxului de productie si reducerea costurilor. Hotararea a fost luata in cadrul unei Adunarii Generale a Actionarilor.
"In cadrul acestei initiative, care a apartinut actionarilor, am pus la dispozitia oamenilor din fabrica un fond din care sa se poata pune in aplicare respectivele idei", a declarat Victor Dobrescu, directorul general al combinatului chimic.
Conform hotararii actionarilor, "Bursa de inventii si inovatii" a Amonil are un buget de 200.000 de lei (55.000 de euro), bani din care ar urma sa fie promovati si angajatii care vin cu idei.
"O parte din bani ar urma sa se duca si pentru prime pentru salariatii care vin cu idei noi. Si inainte acordam prime pentru astfel de initiative, dar odata cu gestionarea acestora intr-un cadru organizat speram ca acestia se vor gandi mai mult la cum pot veni cu idei noi," spune Dobrescu.
Amonil a luat in urma cu circa doua luni decizia de a concedia 231 de angajati, adica aproximativ 28% din personal, in incercarea de rentabilizare a activitatii.
Amonil a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri de 146,3 milioane lei (41,3 milioane de euro), in scadere cu 11% fata de nivelul de 164,4 milioane lei raportat in perioada similara a anului trecut, si pierderi de 3,8 milioane lei (un milion de euro). Compania a obtinut in primul semestru al anului trecut un profit net de 4,5 milioane de lei. Amonil a fost afectata in ultimii ani de cresterea pretului la gazul metan, principala materie prima in productia de ingrasaminte chimice.
Una dintre oportunitatile de crestere ale companiei dupa 2007 vor fi subventiile pe care producatorii agricoli le vor primi dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Piata interna a ingrasamintelor chimice este in prezent extrem de redusa - in comparatie cu capacitatea de productie a producatorilor locali, insa pentru acestia vanzarile pe piata interna sunt mult mai profitabile pentru ca producatorii isi pot permite sa vanda mai scump decat la export.
Noua strategie de functionare a companiei producatoare de ingrasaminte chimice cu azot care a intrat in vigoare la 1 septembrie, odata cu concedierea colectiva, prevede, de altfel, marirea cantitatilor livrate pe piata interna, in conditiile in care o mare parte din productia Amonil era pentru export.
Amonil are in vedere si externalizarea activitatii departamentelor de Transporturi si Atelier Mecanic pentru eficientizarea activitatii.
Pe de alta parte, planurile Amonil ar putea fi ingreunate de o eventuala reducere a subventiilor producatorilor agricoli, pe care le vor incasa direct si care ar fi putut fi directionate catre achizitia de ingrasaminte chimice.
Uniunea Europeana ar putea reduce cu 20% sumele alocate Romaniei pentru plati directe in sectorul agricol daca nu vor fi respectate o serie de cerinte de ordin administrativ, conform secretarului de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban.
"Acesta este un risc real", a afirmat Orban. Actiunile Amonil, cotate la Bursa de Valori, au incheiat ieri sedinta de tranzactionare la 0,0630 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 20 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO