Burse - Fonduri mutuale

Analistii Raiffeisen trec actiunile Transelectrica pe "hold"

27.02.2007, 19:01 8

Analistii Raiffeisen si-au modificat recomandarea de "cumparare" pe care o aveau pe actiunile Transelectrica, in urma cresterilor puternice pe care titlurile le-au inregistrat in ultima perioada.
Noua recomandare pe care Raiffeisen o face investitorilor este de "pastrare", cu un pret tinta de 44,5 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni.
Ieri la Bursa, actiunile Transelectrica au fost cotate la inchidere la un pret de 47,5 lei/actiune, in crestere cu 40,5% fata de ultimul pret de la finalul anului trecut. Actiunile au inregistrat de altfel o corectie in ultima perioada, dupa ce pe parcursul saptamanii trecute se apropiasera de pragul de 50 lei/actiune.
La pretul "tinta" stabilit de Raiffeisen, capitalizarea Transelectrica ar fi de 2,99 miliarde de lei (887 de milioane de euro). Pe de alta parte, potrivit acelorasi analisti, valoarea Transelectrica ar fi de 3,17-3,24 miliarde de lei (941 mil. euro) avand la baza o comparatie intre nivelurile estimate ale indicatorului EV/EBITDA (valoarea intreprinderii/profit operational) pentru perioada 2007-2008 cu aceiasi indicatori ai unor companii similare de pe pietele internationale.
Raiffeisen a prezentat un update pe Transelectrica vineri pe 23 februarie, ca urmare a datele financiare neconsolidate pe anul trecut raportate de companie.
Desi apreciaza rezultatele financiare ale Transelectrica ca fiind peste asteptari, analistii considera ca profitul net pe perioada 2007-2008 pe care societatea il va inregistra si automat dividendele pe care le va acorda actionarilor vor fi afectate de o majorare a cheltuielilor financiare din cauza unei cresteri asteptate la ratele de dobanda si a pierderilor din diferentele nefavorabile de curs valutar. Mai mult, spun analistii de la Raiffeisen, pachetul suplimentar de 5% care va fi listat (teoretic) pana la finalul acestui an va creste lichiditatea actiunilor, dar va crea totodata si o presiune de vanzare pe termen scurt.
Rezultatele peste asteptari si procentul redus de actiuni liber tranzactionabile in piata au urcat insa puternic de la inceputul anului pretul, iar in aceste conditii, considera analistii de la Raiffeisen, actiunea mai are un potential limitat de crestere.
Raiffeisen considera ca rezultatele preliminare ale Transelectrica au aratat o "crestere puternica a profitabilitatii, in conditiile in care profitul brut aproape s-a dublat, iar profitul net a crescut de 3,4 ori fata de cel din anul precedent. Cresterea profitului brut a fost determinata de mai multi factori, printre care majorarea tarifelor de transport al energiei electrice si cresterea in acelasi timp a cantitatii de energie transportate, la care s-a adaugat si un control mai bun al costurilor. Peste toate acestea, adauga analistii, aprecierea puternica a leului spre sfarsitul anului a determinat castiguri din diferente favorabile de curs valutar de 109 milioane de lei (circa 31 milioane de euro), ceea ce a impins profitul net la un nivel istoric.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO