Burse - Fonduri mutuale

Analiză XTB: Aurul şi argintul versus dolarul american – confruntarea pentru statutul de „activ de refugiu”

Analiză XTB: Aurul şi argintul versus dolarul american...

Autor: Dorin Oancea

14.11.2022, 13:17 158

Preţurile aurului şi argintului au avansat în ultimele sesiuni, pe măsură ce indicii bursieri au crescut şi dolarul american a pierdut teren. 

„Rolul aurului într-un portofoliu de investiţii în timpul incertitudinii economice şi a riscurilor geopolitice în creştere ar putea reveni în centrul atenţiei.”, constată Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

Aurul ca metodă de a diminua posibilele pierderi împotriva inflaţiei este un aspect de manual, cu excepţia faptului că pieţele nu evolueză după manual. Pieţele urmăresc impulsul.

După un raliu amplu la începutul anului, aurul şi-a pierdut o mare parte din atractivitate.

Pentru a-şi recâştiga din „strălucire”, va trebui să câştige teren în faţa unui adversar formidabil, dolarul american.

Când dolarul devine mai scump, scenariu ce apare de obicei în timpul ciclului de înăsprire, aurul, al cărui preţ este exprimat în dolari, scade.

Pe de altă parte, atunci când valoarea dolarului scade, oamenii caută aur şi alte active de refugiu pentru a se proteja de inflaţie.

Dar, în contextul în care economiştii şi liderii de afaceri încă mai trimit mesaje contradictorii asupra economiei, iar Rezerva Federală continuă să fie concentrată ferm pe combaterea inflaţiei, aurul ar putea să mai aibă de aşteptat.

 

Preţurile aurului au avut de suferit în 2022.

De obicei, cotaţia metalului preţios este în creştere atunci când riscurile geopolitice sau inflaţia cresc, dar de această dată povestea a fost semnificativ diferită.

Creşterea puternică a dolarului, determinată atât de problemele economice din străinătate, cât şi de aşteptările privind creşterea rigidă a ratei Fed, a afectat toate evaluările.

De la începutul anului, preţul aurului a pierdut doar 4%. Totuşi, dacă ţinem cont de maximul atins în acest an la 2.072 USD în luna martie, aurul a pierdut 15% faţă de nivelul prezent de 1.757 USD.

Pentru ca aurul să atingă un minim, dolarul trebuie să atingă un vârf, iar randamentele titlurilor de stat din SUA trebuie să scadă sau Fed trebuie, pur şi simplu, să-şi schimbe retorica de politică monetară.

Indicele dolarului american (USDIDX) a câştigat peste 12% în acest an.

 

Aurul, atractiv pentru statele cu monede slăbite

Totuşi, aurul rămâne atractiv pentru anumite state care se confruntă cu deprecieri istorice ale monedei şi probabil îşi va relua statutul de refugiu pentru restul lumii odată ce dolarul îşi va pierde din avânt.

Dar pentru ca acest scenariu să se desfăşoare, investitorii trebuie să fie siguri că Fed a terminat ciclul de înăsprire sau este pregătit să înceapă să-şi tempereze poziţia pentru a evita o recesiune.

Potrivit Goldman Sachs, dacă va începe recesiunea şi Fed va începe să reducă dobânzile, preţurile aurului ar putea vedea o creştere cuprinsă între 18% şi 34%.

Dar, în cazul unei „aterizări uşoare”, preţurile aurului vor fi probabil limitate până când Fed va semnala o atitudine mai relaxată, lucru care s-ar putea să nu se întâmple până în a doua jumătate a anului viitor.

Un factor care poate ajuta cauza aurului este cererea fizică încă puternică din China şi India.

În următoarele luni, cererea de aur fizic va creşte pe fondul sezonului festivalurilor şi a nunţilor din India şi a Anului Nou Lunar din China.

 

Creşterea inflaţiei pune presiune pe investiţiile în aur

Raportul World Gold Council afirmă că, atunci când rata inflaţiei depăşeşte creşterile ratei dobânzii, ca în prezent, mărfurile precum aurul pot eclipsa unele active financiare tradiţionale.

Din păcate, nivelul de depăşire a performanţei nu este adecvat pentru a compensa creşterea inflaţiei (măsurată în monedele locale) pe diferite pieţe.

De exemplu, aurul a avut randamente de doar 2% în India (în moneda locală) pe parcursul unui an, în timp ce inflaţia este de peste 7%.

Din această perspectivă, s-ar putea argumenta că aurul şi-a pierdut „strălucirea” când vine vorba de acoperire împotriva inflaţiei.

Pentru a înţelege acest decalaj, trebuie să înţelegem cum funcţionează impulsul.

Numărul locurilor de muncă din SUA a depăşit din nou previziunile în octombrie, dar fondurile speculative, care de obicei alimentează creşterile dolarului, au ales de această dată să se poziţioneze împotriva monedei americane, fapt ce a ajutat mărfurile.

Speculaţiile referitoare la un potenţial pivot al Fed au fost alimentate de câteva intervenţii din partea unor factori de decizie ai băncii centrale, care au vorbit despre majorări mai mici ale ratelor de dobândă decât scenariul mai agresiv prezentat de preşedintele Jerome Powell.

Economia Statelor Unite s-a contractat în primele două trimestre ale anului, cu creşteri negative consecutive de 1,6% şi 0,6% ale Produsului Intern Brut (PIB), care au plasat naţiunea, din punct de vedere tehnic, într-o recesiune.

Cu toate acestea, PIB-ul din al treilea trimestru a ajuns la un nivel rezistent de 2,6%, ridicând semne de întrebare dacă ar fi fost utilă o altă încetinire economică sau dacă era de preferat o „aterizare uşoară”.

Ceea ce va determina consensul Fed cu privire la un pivot al ratei sunt datele care indică, în mod covârşitor, o încetinire a inflaţiei.

Preţurile aurului şi argintului au avansat în ultimele sesiuni, pe măsură ce indicii bursieri au crescut şi dolarul american a pierdut teren.

Această mişcare a adus preţurile aurului peste 1.766 USD, cel mai ridicat nivel din luna august.

Pe de altă parte, argintul a urcat la 22 USD, nivel la care nu a mai fost tranzacţionat din iunie.

 

Valoarea argintului, influenţată de cererea industrială

Argintul, ca şi aurul, este un metal preţios care oferă investitorilor protecţie în perioadele de incertitudine economică şi politică.

Cu toate acestea, o mare parte din valoarea argintului este derivată din cererea industrială. Se estimează că aproximativ 60% din argint este utilizat în aplicaţii industriale, cum ar fi panouri solare şi electronice, lăsând doar 40% pentru investiţii.

Fiind metalul cu cea mai mare conductivitate electrică şi termică, argintul este ideal pentru panourile solare. Aproximativ 100 de milioane de uncii de argint sunt consumate pe an doar pentru acest scop.

Stocurile de argint deţinute de London Bullion Market Association (LMBA) şi de Comex, din New York, scad. Stocurile de argint din Londra (LMBA) au scăzut timp de 10 luni consecutive şi se află acum la un nou minim record de puţin peste 27.100 de tone.

 

Perspective pe termen mediu şi lung

În ceea ce priveşte perspectiva aurului, S&P Global a introdus o uşoară actualizare a previziunilor sale privind preţurile, cu o medie de 0,4% anual până în 2026.

S&P Global estimează ca aurul să înregistreze un preţ mediu în acest an la 1.842 USD per uncie, şi 1.800 USD per uncie pentru anul viitor.

În ceea ce priveşte argintul, S&P Global şi-a redus estimările de preţ pentru următorii doi ani, dar şi-a îmbunătăţit proiecţia pe termen mai lung.

Cele mai recente prognoze de consens sunt acum în scădere cu o medie de 2,3% anual până în 2026.

Mai mult, în pofida slăbiciunii preconizate pe termen scurt, preţul argintului este aşteptat să rămână în general stabil până în 2026, cu un preţ mediu de 22,34 USD per uncie.

Mărfurile rămân o clasă de active cheie pentru diversificarea unui portofoliu, în pofida performanţelor scăzute continue faţă de propriile elemente fundamentale, având în vedere dolarul puternic, temerile de recesiune în creştere şi lichiditatea în scădere, este concluzia casei de brokeraj XTB România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO