Burse - Fonduri mutuale

Ancuţa face lobby să aducă Romgaz pe Bursa din Sibiu

 Ancuţa face lobby să aducă Romgaz pe Bursa din Sibiu
25.08.2010, 23:58 24

"S-ar putea să avem şi noi Romgaz-ul listat la Sibiu pentru căTrans­electrica şi Transgaz-ul sunt deja listate la Bursa de laBu­cureşti, iar listarea Fondul Pro­prietatea pe BVB a fost de laînceput cu dedicaţie", spune Teodor Ancuţa, preşedintele şidirectorul general al Bursei din Sibiu (Sibex).
Romgaz este una dintre cele mai mari companii energetice de stat,cu afaceri care anul trecut s-au cifrat la aproape 3,2 mld. lei(circa 754 mil. euro) şi un profit net de 572,5 mil. lei (135 mil.euro).
Sibex se bucură de suportul bursei din Var­şovia, cu care are unparteneriat şi care ar putea furniza o parte dintre investitorii decare statul are nevoie pentru a vinde un pachet de 15% dinRomgaz.
Guvernul a decis recent să vândă pachete de câte 15% din capitalulTranselectrica Bu­cureşti (TEL), Transgaz Mediaş (TGN) şi Rom­gazMediaş, aceasta din urmă fiind sin­gura din cele trei care nu estelistată în prezent.
Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de la Bucureşti, estimatăpentru primul trimestru al anului viitor, ar putea pune într-un conde umbră bursa spot de la Sibiu, mai ales dacă conducerea nu vareuşi să aducă companii care să facă piaţa lichidă.
Până în prezent doar acţiunile Sibex au fost listate la Sibiu, dinluna ianuarie acestea pier­zând până în prezent circa 20% dinvaloare.
De cealaltă parte, acţiunile BVB s-au apreciat cu circa 30% numaiîn ultima lună pe fondul aşteptărilor cu privire la listareaFondului Proprietatea.
"N-am dat înapoi cu listările. Discutăm cu două societăţi de maimult timp şi sunt suficient de pregătite să intre pe bursă anulacesta. Cei de la Adeplast n-au mai zis nimic. Cei care se hotărăscsă se listeze trebuie să ştie că şi investitorii trebuie săcâştige", a precizat Teodor Ancuţa.

Sibex aduce gigantul Morgan Stanley să vorbească desprelistări

El mai spune că a purtat discuţii cu circa 100 de antreprenoripentru a-i determina să-şi listeze companiile pe piaţa spot a Sibexşi că a obţinut acordul verbal al mai multor societăţi, dar niciunanu este certă în acest moment.
"Nu am crezut că va merge aşa de greu, mai ales că mulţi mi-aupromis că se vor lista. Cred că românii nu înţeleg fenomenulbursier şi antreprenorii români nu au destulă pregătire în acestsens. Poate nici noi nu am avut timp să le explicăm foarte bine înaceste 7-8 luni de zile de când avem această piaţă care suntavantajele listării. Vom organiza în octombrie un seminar cu MorganStanley ca să le explicăm despre listări", a adăugat Ancuţa.
El spunea în luna mai că în trei luni va lista două companii pepiaţa spot a Sibex şi că în acest an vizează realizarea a cinciIPO-uri, însă până în acest moment nu este nimic cert.
Şeful Sibex spune că este încrezător că va reuşi să aducă măcarcinci companii la Sibex anul acesta, număr care include acţiunileSibex, listate în ianuarie şi firma Prodplast Imobiliare, desprinsădin Prodplast Bucureşti (PPL). "Vom face listarea ProdplastImobiliare pe sistemul alternativ, iar în prezent se lucrează ladocumentaţie. Compania nu s-a listat pe o piaţă reglementată pentrucă nu îndeplineşte condiţiile pentru o astfel de piaţă nici laSibiu şi cu atât mai mult la BVB. Eu zic că se vor lista pesistemul alternativ al Sibex şi între timp vor face o hotărârepentru a se muta pe o piaţă reglementată pentru că trebuie sărespecte hotărârea CNVM."
CNVM a obligat conducerea Prodplast să convoace acţionarii pentru adecide listarea diviziei imobiliare a companiei, ProdplastImobiliare, pe o piaţă reglementată.
SIF Muntenia (SIF4) a trimis anul acesta o adresă pentru a i sepermite să-şi listeze acţiunile pe piaţa de la Sibiu. Totodată, ofirmă de pe piaţa RASDAQ, Balanţa Sibiu (BALT), cu o capitalizarede peste un mil. euro, şi-a transferat recent acţiunile laDepozitarul Sibex în vederea transferului companiei pe aceastăpiaţă.
Acţiunile Sibex înregistrau pe parcursul zilei de ieri un avans de0,7%, până la un preţ de 1,48 lei/acţiune, nivel la carecapitalizarea operatorului Sibex este de 7,5 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO