Burse - Fonduri mutuale

Ancuţa renunţă după 16 ani la conducerea Sibex

Ancuţa renunţă după 16 ani la funcţia de director general al Sibex şi vrea să aducă un manager străin

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

10.02.2011, 23:46 45

Teodor Ancuţa spune că va demisiona la finalul lunii aprilie dinfuncţia de director general al Bursei sin Sibiu (Sibex), dar varămâne preşedinte al CA, iar conducerea executivă urmează să fiepreluată de un străin cu experienţă pe pieţele de capital dinEuropa.

"Trebuie să mă ocup şi de afacerile mele, de la Păltiniş. Pânăaici a fost «momentul Ancuţa» la Sibex, iar de aici e timpul săvină altcineva la conducerea executivă. Eu voi preda ştafeta deexecutiv odată cu partea de gestiune, în AGA de bilanţ, care va fiîn 28 - 29 aprilie. Până atunci trebuie să aduc persoanele cu caream vorbit, să vadă cum este pe la noi, iar apoi, spre sfârşitullunii martie, sper să stabilim în CA cine va fi viitorul directorgeneral", a declarat Ancuţa.

El a adăugat că printre factorii care l-au influenţat sădemisioneze se numără nerealizarea a două dintre ţelurile sale,listarea a minimum cinci companii pe piaţa spot în primul an defuncţionare şi listarea Romgaz la Sibex. Ancuţa este preşedinte alCA şi director general al Sibex încă de la înfiinţarea bursei de laSibiu, în 1994. El a menţionat că nu intenţionează să demisionezeşi din Consiliul de Administraţie. Totodată, acesta estimeză căviitorul director general al Sibex îşi va putea începe activitateadin luna mai, după AGA din aprilie.

"Vom fi doi în loc de unu şi nu voi mai fi numai eu cel care îşiasumă atât cele bune, cât şi cele rele. Va fi un străin, carelucrează şi are experienţă de 15 - 20 de ani pe pieţele de capitaleuropene, dar şi internaţionale. Nu cedez locul meu unor persoanecare nu au experienţă. Munca mea de 16 ani nu vreau să se ducă derâpă. O etapă de dezvoltare mi-a aparţinut, de acum, ca să amcertitudinea că urmează altă etapă, trebuie să vină altcineva laconducerea executivă", a mai spus el.

La finele anului trecut, un grup de acţionari ai Sibex aîncercat să-l înlocuiască pe Ancuţa din funcţia de preşedinte alCA, însă fondatorul bursei din Sibiu a reuşit să rămână laconducere, cu sprijinul grupului de acţionari condus de DanielŢepeş şi al SIF-urilor, care au demarat apoi discuţiile privindfuziunea Sibex cu bursa de la Bucureşti.

Şeful Sibex a afirmat că bursa îşi va continua strategia dedezvoltare chiar dacă acţionarii vor decide fuziunea cu Bursa deValori Bucureşti, deoarece o astfel de operaţiune poate dura operioadă lungă, iar în acest timp Sibex nu trebuie să stagneze.Administratorii BVB şi Sibex au decis la finalul lunii ianuarie săreia discuţiile cu privire la fuziunea celor două burse şi urmeazăsă convoace acţionari pentru a decide în acest sens.

Ancuţa a menţionat că după ce se va retrage din executivul Sibexse va axa mai mult pe afacerile proprii, de la Păltiniş.

"Am început o investiţie de circa 3,7 milioane de euro laPăltiniş şi trebuie să mă ocup mai mult de ceea ce se întâmplăacolo. Este domeniul în care va trebui să lucrez. Am accesatfonduri europene de 2 milioane de euro, iar încă un milion estecredit de la bancă şi trebuie să mă ocup de această afacere, pentrucă dacă nu merge, vine banca şi îmi ia tot", a explicat el.

Şeful Sibex este acţionarul majoritar al firmei Păltiniş, careadministrează staţiunea montană cu acelaşi nume şi complexulhotelier Casa Turiştilor din staţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO