Burse - Fonduri mutuale

Conpet Ploieşti începe anul cu plus 10% la tariful pentru import şi comenzi mari de la rafinăria Lukoil

Conpet Ploieşti începe anul cu plus 10% la tariful...

Autor: Radu Bostan

05.02.2015, 00:08 576

Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE) ar putea miza anul acesta pe un plus de 5 milioane de lei la venituri după majorarea tarifului de transport al ţiţeiului din import. Rafinăria ruşilor de la Lukoil, care în 2014 a fost motorul de creştere a profitului Conpet, a anunţat că şi anul acesta îşi propune să lucreze aproape de capacitatea maximă.

Transportatorul naţional de petrol ceruse Agenţiei Na­ţio­nale pentru Resurse Mi­ne­rale (ANRM) să majo­re­ze cu 20% tarifele per­ce­pute pentru pomparea ţiţeiului din im­port către rafinăria Petrotel Lukoil, în­ghe­ţate încă din 2010 la 21-25 lei/tonă (ni­velul exact depinde de cantitatea vehi­culată într-o lună). Mărirea tari­fe­lor ar fi compensat eventuala reducere în 2015 a volumelor livrate către Pe­tro­tel, după un an excepţional în care ruşii au decis, în mod surprinzător, să im­por­te şi să prelucreze la Ploieşti cu 55% mai mult ţiţei.

Astfel, dacă în 2013 rafinăria ruşilor a prelucrat 1,8 milioane de tone de ţiţei, anul trecut această cantitate a fost procesată numai în primele nouă luni, sugerând că la nivelul întregului an Pe­trotel s-a apropiat de capacitatea sa ma­ximă de 2,4 mil. tone. Con­pet şi-a fundamentat solicitarea către ANRM pe o prognoză conser­va­toa­re, în care Petrotel importa doar 1,7 mi­lioa­ne de tone. Lukoil a informat însă tran­sportatorul că îşi propune să im­porte 2,2 mil. tone în 2015. În con­se­cinţă, reglementatorul a aprobat creş­terea tarifului cu doar 10%, la 23-28 lei/tonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO