Burse - Fonduri mutuale

Armax Gaz: Statul ar trebui sa impulsioneze sectorul energetic

Armax Gaz: Statul ar trebui sa impulsioneze sectorul energetic

Mircea Vescan, presedintele Armax-Gaz Medias

27.05.2009, 00:00 20
Mircea Vescan, directorul general al Armax Gaz Medias (ARAX), spune ca statul ar trebui sa se implice mai mult in sectorul energetic pentru a impulsiona activitatea.
"In momentul de fata industria in care activam este in criza, datorita lipsei de comenzi. Practic, sectorul energetic este blocat in prezent. Cred ca energia este prea politizata, statul ar trebui sa schimbe intreaga administratie cu o echipa profesionista, pentru a impulsiona sectorul", spune Vescan.
Armax Gaz se ocupa cu productia de echipamente, precum si cu reparatii si prestari de servicii in domeniul gazifer si petrolier. Din cauza problemelor intampinate de sectorul energetic pe fondul crizei financiare, societatea si-a bugetat pentru prima data in ultimii noua ani o cifra de afaceri in scadere fata de anul precedent.
"Avem bugetate afaceri si profit in scadere fata de anul trecut pentru ca mediul nu este perfectionat suficient, societatea aflandu-se peste standardele impuse de stat. Practic, statul ma tine in loc. Este pentru prima data de cand am preluat Armax cand ne asteptam la afaceri in scadere. Pana acum, societatea a crescut de la an la an. In orice caz, firma nu va avea de suferit, insa nu progresam asa cum ar fi trebuit sa o facem", spune Vescan.
Armax Gaz si-a bugetat pentru 2009 venituri in scadere cu 8,7% fata de anul trecut, de la 66,8 mil. lei (18,1 mil. euro) la 61 mil. lei, in vreme ce profitul societatii este prognozat sa se diminueze cu 22,6%, de la 3,1 mil. lei (0,8 mil. euro) la 2,4 mil. lei. In conditiile in care veniturile totale nu vor depasi 61 mil. lei in 2009, nici cifra de afaceri aferenta activitatii societatii nu va depasi acest nivel, fiind cu peste 10% sub valoarea atinsa in 2008, de 68,2 mil. lei (18,5 mil. euro).
 
Asteapta un an prost, in ciuda unui prim trimestru bun
Desi bugetul de venituri si cheltuieli realizat de companie este sub nivelul anului trecut, societatea a avut parte de un prim trimestru bun.
Afacerile companiei au avansat in lei in primele trei luni din acest an cu 20% fata de perioada similara a anului trecut, de la 6,5 mil. lei la 7,8 mil. lei. In euro, valoarea afacerilor a ramas aproape neschimbata, ridicandu-se la 1,8 mil. euro. In acelasi timp, compania a inregistrat un profit brut de 622.000 de lei (circa 146.000 de euro), cu 38,2% mai mare fata de profitul realizat in primul trimestru din 2008, de 450.000 de lei (122.000 de euro). Cea mai mare parte a castigurilor provin insa din dobanzi bancare la depozitele constituite de companie, din care societatea a obtinut un profit de 483.000 de lei, de peste doua ori mai ridicat decat in primele trei luni ale anului trecut.
In ciuda rezultatelor financiare pozitive inregistrate in primul trimestru din acest an, Vescan nu se asteapta ca restul anului sa fie la fel.
"Ne asteptam ca piata sa mearga in continuare rau, abia in 2010 cred ca lucrurile se vor schimba in bine. In momentul de fata depindem foarte mult de ceea ce se intampla cu economia, precum si de rezultatul alegerilor din acest an", adauga Vescan.
 
Nu renunta la angajati si continua investitiile
Referitor la situatia angajatilor companiei, Vescan spune ca nu vor exista disponibilizari, societatea neavand adoptat un plan de restructurare.
In plus, compania doreste sa realizeze in acest an investitii totale in valoare de 14,6 mil. lei (3,5 mil. euro), acestea fiind finantate din profiturile inregistrate de companie in anii trecuti.
"Nu pot spune exact ce procent din investitiile bugetate pentru acest an a fost realizat pana in prezent, insa eu sper sa reusim sa le finalizam", adauga Vescan.
Conform acestuia, printre clientii societatii se numara Transgaz Medias, Romgaz, Petrom - OMV, E.ON Gaz, precum si Gaz de France Suez.
Mircea Vescan a preluat pachetul majoritar de actiuni al Armax in aprilie 2000, acesta detinand in momentul de fata o detinere de 39,42% din capitalul companiei.
Titlurile Armax Gaz se tranzactionau in sedinta de ieri la un pret de 0,0595 lei/actiune, capitalizarea companiei ridicandu-se la aproape 36 mil. lei (8,6 mil. euro).
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO