Burse - Fonduri mutuale

Artrom se refinanteaza de la Erste cu un credit de 40 mil. euro

Artrom se refinanteaza de la Erste cu un credit de 40 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

26.02.2008, 20:28 16

Jumatate din cheltuielile aferente acestui imprumut vor fi acoperite de TMK-Resita, decizia urmand a fi discutata in Adunarea Generala de luna viitoare.
Noul credit vine sa acopere imprumuturile luate de Artrom de la firme din grupul TMK, cu scopul de a reduce cheltuielile financiare ale firmei.
Durata imprumutului este de trei ani, in conditiile unei dobanzi cu 1,4 puncte procentuale peste cea medie interbancara (EURIBOR 1M).
Conducerea companiei spune ca la data contractarii creditelor intragrup acestea se faceau in conditii mai avantajoase decat cele bancare, insa in acest an situatia s-a schimbat.
"Analizand situatia din 2008 si pe baza analizei noastre in perspectiva, am hotarat sa propunem rambursarea la maximum a creditelor intragrup si inlocuirea lor cu un credit de la Erste, deoarece conditiile de creditare sunt astazi mai eficiente decat cele intragrup ca si costuri. In fapt, noi nu marim in acest mod plafonul de credite, ci doar restructuram structura plafonului de credite pentru finantarea capitalului circulant pentru cele doua uzine, noua structura avand costuri financiare mai mici decat schema din 2007", a precizat Adrian Popescu, presedintele TMK-Artrom si TMK-Resita. Artrom va garanta creditul cu o scrisoare de garantie in suma de 20 mil. euro emisa de TMK-Moscova in favoarea Erste Bank, cesiune asupra unui contract in valoare de 80 mil. euro incheiat de Artrom cu combinatul cu subsidiara grupului din Italia, gaj asupra unor terenuri si cladiri din patrimoniul Artrom si TMK-Resita, precum si asupra conturilor curente ale celor doua firme.
Artrom Slatina a inregistrat in a doua parte a anului trecut pierderi din activitatea financiara in valoare de aproape 51 mil. lei (15 mil. euro), de pe urma devalorizarii monedei nationale fata de principalele monede internationale.
Cea mai mare parte a pierderilor a venit pe fondul reevaluarii datoriilor contractate de Artrom in valuta de la finele anului trecut la cursul de schimb curent. In perioada iulie-decembrie din 2007 moneda europeana s-a apreciat fata de leu cu 15%, iar dolarul a castigat in acelasi interval 5,6% in fata leului.
Fluctuatiile mari de curs de pe parcursul anului 2007 au facut ca Artrom sa treaca de la un castig de 22,2 mil. lei (6,3 mil. euro), inregistrat dupa primele sase luni ale anului trecut din activitatea financiara, la o pierdere de 28,7 mil. lei (8,4 mil. euro) la finele lui 2007.
Cu un an inainte, Artrom obtinuse un profit de 22,2 mil. lei (6,3 mil. euro) de pe partea financiara.
Totusi, pe partea de exploatare, profitul companiei a urcat anul trecut cu 18%, pana la 50,1 milioane de lei (13,6 mil. euro).
Compania s-a imprumutat anul trecut de la mai multe firme din grup cu 121,3 mil. dolari (circa 88,5 mil. euro), potrivit reprezentantilor Artrom. Din aceasta suma 47,3 mil. dolari (34,5 mil. euro) au fost destinati refinantarii de credite contractate anterior, 28 mil. dolari (20,4 mil. euro) pentru finantari temporare de stocuri operationale de materii prime cu rambursare pana la finele anului si 46 mil. dolari (33,5 mil. euro) credite noi pentru capitalul circulant al activitatii aferente punerii in functiune a capacitatilor noi de productie.
Ieri, actiunile Artrom au castigat 5,8% si au inchis sedinta la un pret de 32,8 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridica la 110 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO