Burse - Fonduri mutuale

ASF a trimis la Finanţe norma pentru IFRS pe piaţa de capital

ASF a trimis la Finanţe norma pentru IFRS pe piaţa de...

Autor: Roxana Pricop

02.12.2015, 00:04 634

Autoritatea de Supraveghere Fi­nanciară a trimis spre avizare Mi­nisterului Finanţelor Publice norma pentru aprobarea reglementărilor con­tabile conforme cu Standardele Inter­naţionale de Rapor­tare Financiară (IFRS), apli­cabile entită­ţilor auto­rizate de pe piaţa de capital, ale cărei pre­vederi intră în vigoare înce­pând cu situaţiile fi­nan­ciare anuale aferente exerci­ţiului financiar 2015.

La începutul aces­tui an, ASF a amânat pentru 1 ia­nuarie 2016 obligaţia de im­plementare a stan­dar­delor interna­ţionale de con­ta­bilitate (IFRS) pentru com­paniile din piaţa de capital şi cea a asi­gurărilor. Băncile au trecut la standardele IFRS încă din anul 2012, iar companiile listate pe bursă au avut obligaţia din 2013 de a raporta rezul­tatele financiare pe 2012 în stan­darde internaţionale.

Iniţial, din ianua­rie 2015, societăţile de brokeraj, socie­tăţile de administrare a investiţiilor, organismele de pla­sament colectiv, depo­zitarii centrali, casele de com­pensare şi bursele de valori trebuia să îşi raportezele rezul­tatele financiare con­form stan­dardelor IFRS.

Între standardele româneşti de con­tabilitate şi cele interna­ţionale există dife­renţe, în special cu pri­vire la modalitatea de eva­luare a activelor. De exemplu, Fondul Pro­prietatea a ra­portat un profit de 371 milioane de lei la finalul lunii mai, faţă de o pier­dere de 304 milioane de lei la finalul lunii apri­lie.

Trecerea pe profit a avut loc ca ur­mare a revenirii la stan­dardele româneşti de conta­bi­li­tate după ce în primele patru luni din an fondul şi-a calculat activele în baza standardelor in­ter­na­ţionale de con­ta­bilitate. Depre­cierea acţiunilor Petrom, cea mai mare deţinere din portofoliul FP, a fost în spatele pierderilor pe IFRS.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO