Burse - Fonduri mutuale

ASF ia măsuri împotriva furtului de acţiuni

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital

Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital

Autor: Roxana Pricop

05.11.2015, 00:05 893

Consiliul Autorităţii de Supra­veghere Financiară a aprobat de­ma­rarea unui program etapizat de mă­suri pentru instituirea unor mecanisme eficiente de protecţie împotriva furtului, pierderii şi utilizării abuzive a instru­men­telor financiare evidenţiate în ca­drul secţiunii I la Depozitarul Central.

Această decizie are loc în contextul în care în urmă cu un an Ziarul Financiar a scris despre cazul unei persoane care a primit peste un milion de acţiuni FP de la stat şi care a rămas fără acţiunile FP pe care le avea la Depozitarul Central după ce firma de brokeraj Harinvest (azi închisă) prin intermediul căreia solicitase un extras de cont de la Depozitar i-a vân­dut după nu­mai câteva ore toate ac­ţiu­nile fără să-l anunţe. În pre­zent, res­pec­tiva per­soa­nă va fi des­păgubită de Fondul de Com­pensare a In­ves­ti­torilor, în limita pla­fonului de 20.000 de euro, restul de pagubă fiind nevoit să şi-o recu­pereze în instanţă.

Un caz cunoscut de furt de acţiuni este cel din 2013 prin care Ana Maria Mihăescu, şefa misiunii IFC din România, a fost păgubită de acţiuni în valoare de 900.000 de lei, acţiuni pe care le avea în secţiunea I.

Secţiunea I de la Depozitarul Cen­tral este consacrată acţiunilor care nu au fost niciodată tranzacţionate pe bursă de deţinători, fiind în principal acţiunile pri­mite de cuponari.

În România, sunt peste 8 milioane de acţionari proveniţi în urma procesului de privatizare în masă. Pentru a vinde acţiunile, inves­titorul trebuie să le mute din secţiunea I în secţiunea a II-a, denumită şi a brokerilor. Dacă le mută în secţiunea a II-a, acţiunile sunt mutate automat în conturi globale şi nu poate cere extras de cont cu deţinerile decât de la broker.

„Acest program etapizat de măsuri va fi implementat prin emiterea, în perioada imediat următoare, a unui act normativ care va viza, în prin­cipal, actuali­zarea datelor de identificare a deţi­nă­torilor de instrumente financiare evidenţiaţi în cadrul secţiunilor 1 de Registru, modalitatea de realizare a transferurilor deţinerilor între secţiunile de registru administrate de depo­zitarii centrali, precum şi modul de păstrare în siguranţă a deţinerilor titu­larilor de drept“, potrivit unui co­municat de presă emis ieri de ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO