Burse - Fonduri mutuale

Astăzi şi mâine 40 de companii de pe bursă raportează rezultatele

Astăzi şi mâine 40 de companii de pe bursă raportează rezultatele

Autor: Stefan Musgociu

14.11.2011, 00:07 982

Investitorii de pe bursă vor fi concentraţi în aceste zile asupra rezultatelor emitenţilor de la bursă, în condiţiile în care ma­jo­ri­tatea companiilor, în jur de 40 de emitenţi, sunt programaţi să-şi pu­blice luni şi marţi rezultatele financiare aferente primelor nouă luni din acest an.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville, Andrei Ciubotaru, crede că pieţele ar trebui să se stabilizeze în perioada următoare, întrucât efectele crizei datoriilor suverane au fost deja reflectate în scăderile burselor. În plus, autorităţi monetare importante, precum Fed, Banca Centrală Europeană, Banca Elveţiei, dar şi liderii UE au luat deja măsuri pentru con­traca­rarea crizei.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa locală este cu 10,6% mai jos.

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,8% pe o lichiditate de aproape 20 milioane lei.

"Măsurile luate de autorităţi vor conta până la sfârşitul anului şi nu cred că pieţele externe ar mai putea scădea. Indicii externi sunt la distanţă semni­ficativă de minimele din debutul lui octombrie. Doar un eveniment extrem, de genul unui anunţ unilateral al Greciei de ieşire din zona euro, mai poate destabiliza pieţele externe până la finalul anului. Totuşi, majoritatea investitorilor activi de la BVB nu sunt convinşi de cele de mai sus. Nu este necesar ca pieţele externe să mai urce de la aceste niveluri până la sfârşitul anului pentru ca aceşti investitori să se reîn­toarcă în piaţă. Cred că este suficientă menţinerea pieţelor externe la nivelurile actuale", a declarat Ciubotaru.

La finalul sesiunii indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,93%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 2,03%.

Brokerul crede că tranzacţia prin care SIF-urile vor vinde către Erste acţiunile deţinute la BCR poate fi un factor care i-ar putea determina pe unii investitori să reintre în piaţă, însă doar dacă preţul titlurilor Erste nu va mai scădea.

"SIF-urile pot deveni un motor al creşterii dacă preţul Erste Bank rămâne deasupra valorii de 15 euro. Cu toate că Erste a anunţat pierderi, preţul acţiunilor sale a rămas în zona mini­melor din vară. O spargere a suportului poate atrage după sine un trend ascendent de câteva săptămâni-luni. Dacă această probabilitate se concre­tizează şi acţiunile SIF-urilor vor reacţiona. După semnarea acordurilor de schimb a acţiunilor Erste cu BCR, titlurile SIF-urilor vor fi strâns legate de evoluţia Erste", a explicat Ciu­botaru.

Acţiunile Oltchim au încheiat în urcare cu 15%, iar titlurile Azomureş au avansat cu 10,54%.

"Acţionariatul FP este deja dominat de fondurile de investiţii străine. Aceste fonduri pot veni lejer cu bani supli­mentari dacă în pieţele externe apar noi fluxuri pozitive de bani către fondurile orientate pe investiţii de acţiuni. Iar aceşti bani proaspeţi pot genera un trend crescător mult mai pro­nunţat acum. Cotaţia FP înregistrează prima închidere săp­tămânală peste costul mediu de des­păgubire al acestei categorii de ac­ţionari", a conchis bro­kerul.

La finalul zilei titlurile Fondului erau în creştere cu 0,47 procente, la 0,4471 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO