Burse - Fonduri mutuale

Aurul s-a scumpit cu 6% într-o săptămână

Aurul s-a scumpit cu 6% într-o săptămână

Autor: Roxana Pricop

19.01.2015, 00:03 659

Gramul de aur s-a apreciat cu 6% săptămâna trecută, până la o cotaţie de 156,92 lei în şedinţa de vineri, 16 ianuarie, potrivit cotaţiilor oficiale ale BNR.

Aprecierea gramului de aur este în linie cu evoluţia de pe pieţele externe, unde uncia de aur a ajuns să se tranzacţioneze cu 1.280 dolari, mai mult cu 4,6% faţă de reperul de acum o săptămână. O uncie este echivalentă cu 31 de grame. Avansul cotaţiei metalului galben a fost susţinut de intrările de bani făcute de investitori care au reacţionat la aprecierea puternică raportată de francul elveţian în raport cu euro, după ce Banca Centrală a Elveţiei a eliminat plafonul de curs valutar. Francul elveţian a scăzut cu aproximativ 2,3% vineri faţă de dolar, după ce joi s-a apreciat cu până la 38% faţă de dolar şi 41% faţă de euro.

Analiştii străini se aşteaptă ca în perioada următoare investitorii să se orienteze către investiţii în dolari şi aur, active care oferă o mai mare siguranţă la acest moment.

De asemenea, UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, a arătat că cei mai bogaţi clienţi ai săi se vor orienta către dolarul american, pe fondul temerilor legate de faptul că aprecierea puternică a francului va afecta atât economia elveţiană, cât şi afacerile pe care investitorii le deţin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO