Burse - Fonduri mutuale

Aurul s-a scumpit cu 8%, deşi analiştii îi anunţau prăbuşirea

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

17.07.2014, 00:04 434

Uncia de aur a câştigat 8% în valoare în acest an, apreciindu-se până la o cotaţie de 1.300 de dolari pe bursa de la Londra, în condiţiile în care la începutul anului majoritatea analiştilor anunţau că uncia de aur ar putea coborî în acest an la 1.000 de dolari. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame.

La Bucureşti, BNR a fixat ieri o cotaţie de 136,61 lei pentru gramul de aur, cu 5% mai mare decât cea afişată la începutul anului. Evoluţia aurului din acest an are loc după un an 2013 extrem de slab pentru metalul galben, care a raportat o scădere de 27% a cotaţiei. Prăbuşirea cotaţiei aurului de anul trecut, care a pus astfel capăt unui raliu care a durat 12 ani consecutivi, a fost cauzată de vânzările făcute de investitorii internaţionali care s-au temut că era stimulilor financiari pompaţi de banca centrală americană Fed se apropie de sfârşit, dar şi de transferul banilor pe pieţele de acţiuni aflate la maxime istorice în 2013.

În acest an, bursele mature din SUA şi Germania au continuat să bată maxime istorice, afişând creşteri de 3% (bursa germană) şi de 4% (bursa americană). Astfel, aurul a evoluat mai bine decât bursele mature până în prezent.

Cel mai mare fond de investiţii în aur, SPDR Gold Trust nu şi-a revenit încă după căderea marcată de cotaţia aurului de anul trecut. Fondul SPDR Gold Trust are în prezent rezerve de 808,7 tone de aur, faţă de rezerve de 827 tone de aur la finalul anului trecut. La finalul anului 2011, când cotaţia aurului era la maxime, rezervele erau de 1.267 de tone. La finalul anului 2011, o uncie de aur se tranzacţiona pe bursa de la Londra la 1.600 de dolari, în timp ce acum o uncie se tranzacţionează la un preţ de circa 1.300 dolari.

Fondul deţine lingouri de aur depozitate la Londra şi reflectă evoluţia preţului unei uncii de aur. Fiecare acţiune GLD este echivalentul unei zecimi dintr-o uncie de aur. O uncie de aur are 31,1 grame. O acţiune GLD costă circa 124 de dolari şi oferă un discount investitorilor faţă de echivalentul unei zecimi de uncii de aur, făcând astfel investiţia în aur mult mai accesibilă pentru investitorii mici care nu îşi permit să plătească 1.300 de dolari pentru a cumpăra o uncie de aur.

Cererea de aur la nivel global a fost în primul trimestru de aproximativ 1.000 de tone. Cererea de aur pentru bijuterii a crescut cu 3%, până la 571 de tone. Cel mai mare consumator de aur a fost China, care a atras peste 200 de tone de aur pentru bijuterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO