Burse - Fonduri mutuale

Aurul testează din nou pragul de 1.400 de dolari/uncie

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Pricop

26.08.2013, 20:05 460

Aurul a revenit pentru scurt timp la cotaţia de 1.400 dolari/uncie în şedinţa de luni de pe bursa de la Londra, investitorii sperând că FED, banca centrală a SUA, ar putea prelungi perioada de relaxare monetară.

Pe parcursul zilei de ieri, cotaţia a scăzut însă sub pragul de 1.400 dolari până la 1.397 dolari/uncie. O uncie este echivalentă cu 31,1 grame, astfel că preţul actual este echivalentul unei cotaţii de 148,7 lei/gram, la cursul de ieri de 3,311lei/dolar.

Un scenariu similar s-a derulat şi în luna iunie, când aurul a revenit pentru scurt timp la 1.400 dolari/uncia, însă nu a rezistat mai mult de câteva zile. În acest an, aurul a avut o evoluţie extrem de volatilă: a început anul la o cotaţie de 1.657 dolari, pentru ca în aprilie să înregistreze cea mai mare scădere zilnică din ultimii 30 de ani, iar în iulie să atingă minimul de 1.212 dolari. Raportat la începutul anului, aurul a înregistrat o scădere de 15%, după ce ultimii 12 ani i-a încheiat în creştere.

Scăderea preţului aurului s-a accentuat de la începutul acestui an pe fondul semnalelor pozitive transmise de economia Statelor Unite, al aprecierii dolarului şi schimbării de atitudine a consiliului de politică monetară al Rezervei Federale, care a indicat că ar putea restrânge măsurile de stimulare a economiei - injecţii de lichiditate în economie prin preluarea de obligaţiuni din piaţă de către banca centrală. Astfel că fondurile de investiţii ETF au vândut masiv din deţinerile de aur. La Bucureşti, BNR a stabilit pentru şedinţa de luni un curs de 146,45 lei pentru un gram de aur. Scăderea cotaţiei aurului pe pieţele internaţionale s-a regăsit şi pe piaţa locală. Astfel, gramul de aur s-a ieftin cu 19,7% de la începutul anului, scăderea fiind alimentată şi de un leu mai puternic faţă de dolarul american.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO