Burse - Fonduri mutuale

Austriecii de la Erste sunt sceptici că statul îşi va ţine toate promisiunile la Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

21.10.2010, 23:56 16

Heinz Bednar, CEO al companiei austriece Erste Asset Management,cu active în gestiune de peste 45 mld. euro în regiunea EuropeiCentrale şi de Est, spune că dependenţa de deciziile politice esteprincipala problemă a Fondului Proprietatea care ar putea aveaaceeaşi soartă ca Fondul Veteranilor de Război din Croaţia, însensul că puţine dintre companiile nelistate din portofoliulfondului ar putea ajunge pe Bursa de la Bucureşti.

În cazul Fondului Veteranilor din Croaţia, statul a adus pe piaţade capital doar două companii şi nu 15, aşa cum a fost planuliniţial la înfiinţarea fondului în 2004.
"Fondul Proprietatea este interesant din perspectiva companiiloraflate în portofoliu şi care sunt aşteptate să fie listate la Bursăîn următorii ani. Problema este că deciziile se iau la nivelpolitic, având în vedere că Fondul Proprietatea, la fel ca şiFondul Veteranilor din Croaţia, este un fond de pri­vatizări. Încazul Fondului Veteranilor, doar două dintre cele 15 companii auajuns pe bursă în ultimii ani. Nu sunt foarte opti­mist cu privirela orice calen­dar anunţat la Fondul Proprietatea", a spus HeinzBednar, CEO al Erste Asset Management la Viena.
Fondul Proprietatea este programat să se listeze pe Bursa de laBucureşti la începutul anului viitor şi tot anul viitor esteaşteptată şi listarea producătorului de gaze naturale RomgazMediaş, una dintre principalele com­panii din portofoliulfondului.

Erste Asset Management a câştigat mandatul de administrator alFondului Veteranilor de Război în urmă cu şase ani şi a intrat anultrecut în procedura de selecţie a administratorului FonduluiProprietatea fără însă să câştige mandatul.
În prezent, Fondul Veteranilor dispune de active nete de circa 250mil. euro şi 500.000 de investitori-veterani ai Războiului deIndependenţă. Spre deosebire de Fondul Proprietatea, fondul croatnu a fost înfiinţat pentru a fi listat la bursă. După ce afuncţionat timp de trei ca fond închis, în prezent este fonddeschis de investiţii şi orice investitor poate cumpăra unităţi defond.
Compania americană Franklin Templeton a câştigat selecţia şi esteadministratorul activelor de 3,4 mld. euro ale FonduluiProprietatea. Cum Fondul Proprietatea deţine participaţii la peste80 de companii la care statul este principalul acţionar, iar maibine de jumătate dintre acestea nu sunt încă listate la bursă, unuldintre principalele obiective ale administratorilor de la FranklinTempleton este ca, după listarea Fondului, să aducă pe Bursă şirestul companiilor nelistate. Printre acestea se numărăNuclearelectrica, Romgaz, Poşta Română.

Deşi Franklin Templeton a preluat administrarea FonduluiProprietatea de circa o lună, deja au apărut primele disensiuniîntre americani şi stat, legate de donaţiile de 400 mil. lei pecare Guvernul le cerea de la Romgaz pentru bugetul de stat. Luni,adunarea generală a acţionarilor de la Romgaz a amânat luarea uneidecizii în privinţa acestor donaţii. O altă pro­blemă fierbinteeste legată de înfiin­ţarea celor două companii energeticenaţionale, care ar urma să cuprindă şi com­paniile energetice dinportofoliul Fondului Proprietatea.
Întrebat dacă fondurile din administrarea Erste sunt interesate săinvestească în acţiunile Fondului Proprietatea, oficialul Erste arăspuns că "există interes, dar administratorii fondurilor vordecide dacă vor investi sau nu".
Unul dintre fondurile mutuale - BCR Expert aflat în administrareadiviziei locale a Erste Asset Management - deţine deja pachete deacţiuni la Fondul Proprietatea, reprezentând circa 5,7% din active,care se ridică în prezent la circa 15,7 mil. lei.
Erste Asset Management este liderul pieţei româneşti a fondurilormutuale, cu active totale de 2,3 mld. lei (540 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO