Burse - Fonduri mutuale

Austriecii lui Tender restructureaza tot la Vulcan Bucuresti si vor cresterea afacerilor cu 31 %

12.05.2009, 19:43 121

Conducerea austriaca a firmei Vulcan International, care se ocupa printre altele de managementul producatorului de generatoare de aburi Vulcan Bucuresti (VULC), firma controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, previzioneaza pentru acest an afaceri in crestere cu 31%, la un nivel de 120 mil. lei (28,5 mil. euro, la un curs de 4,2 lei/euro).

Compania a inceput anul cu dreptul, Vulcan Bucuresti raportand pe primul trimestru o crestere de aproape 50% a afacerilor, pana la 30,2 mil. lei. In aceeasi perioada compania a realizat un profit net de 1,4 mil. lei, cat doua treimi din castigul pe tot anul trecut, care s-a cifrat la 2,1 mil. lei.
In 2008, sub conducerea aceleiasi echipe austriece, afacerile companiei s-au majorat de peste doua ori, de la 43,2 mil. lei in 2007 la 91,4 mil. lei.
 
Primele rezultate ale restructurarii
Ovidiu Tender a decis in 2006 sa restructureze portofoliul de firme pe care le detine, marea majoritate din domeniul energetic, si sa schimbe structura de management prin infiintarea firmei Vulcan International cu sediul la Viena.
Aceasta din urma este manageriata de niste austrieci, sub a caror supraveghere cade intreaga divizie energetica a grupului Tender SA, din care face parte si Vulcan Bucuresti.
Motivul l-a constituit faptul ca expatii atrag mai usor contracte pentru firmele romanesti din grupul Tender, omul de afaceri vizand extinderea companiilor din domeniul energetic peste hotare.
In doi ani de zile de cand echipa austriaca este la conducerea diviziei energetice a Tender SA, afacerile Vulcan Bucuresti s-au majorat de peste 3 ori cu aceeasi forta de munca si compania a trecut pe profit de la pierderi uriase.
Practic mai toate procesele de productie si de personal au fost optimizate, astfel ca productivitatea s-a imbunatatit de la an la an.
In 2010, spre exemplu, conducerea Vulcan estimeaza ca va produce cu 80% mai multe tone de echipamente decat a facut-o in 2006.
 
Mizeaza pe reinnoirea personalului si pe contracte profitabile
Personalul din companie este unul imbatranit, conducerea demarand un program de reinnoire a acestuia. Astfel, anul trecut au fost angajati 120 de oameni, reprezentand 12% din numarul total de salariati de la sfarsitul lui 2008.
"In 2008 am angajat 140 de oameni, dar au si plecat, astfel ca numarul total s-a pastrat relativ constant. Pentru acest an vizam aducerea a inca 50-100 de specialisti in companie", a precizat Peter Eisenkolb, presedinte al Vulcan si CEO al Vulcan International.
Conducerea Vulcan declarase anul trecut ca vrea sa angajeze 600 de noi oameni, dar probabil din cauza efectelor crizei numarul angajarilor a fost limitat, iar o parte din investitii au fost amanate.
Compania se va concentra totodata numai pe incheierea de contracte profitabile, a caror valoare se incadreaza in anumite limite. De exemplu, in primul trimestru producatorul de generatoare de aburi putea sa incheie contracte in valoare de peste 80 mil. euro, cererea de produse in aceasta perioada fiind de peste trei ori mai ridicata decat in primul trimestru din 2008, potrivit datelor furnizate de companie.
Inainte de venirea austriecilor, Vulcan Bucuresti a inregistrat pierderi uriase, pe anii 2006-2007 acestea cumuland 33,3 milioane de lei (circa 9,5 mil. euro) adica aproape jumatate din afacerile insumate ale companiei din aceeasi perioada, de 77 mil. lei (22 mil. euro).
 
Cresterea cererii vine din Rusia
Conducerea companiei spune ca piata din Rusia este una foarte promitatoare, in conditiile in care companiile rusesti din domeniul energetic au achizitionat in urma cu 30 de ani un numar mare de echipamente pe care trebuie in perioada urmatoare sa le reinnoiasca sau sa efectueze reparatii, aceasta piata fiind vazuta ca una cu potential ridicat pentru incheierea de contracte in viitor.
Totodata, managerii austrieci cred ca impactul crizei asupra activitatii Vulcan Bucuresti va fi unul limitat pentru ca investitiile in capacitati de producere a energiei la nivel mondial au fost puse in stand-by in ultimii 10 ani.
Firma a investit anul trecut 23,4 milioane de lei (6,5 milioane de euro), iar pentru 2009 si 2010 este prognozat un volum de investitii de 25,2 milioane de lei (6,3 milioane de euro) si respectiv 41,4 mil. lei (9,6 mil. euro).
O parte din investitiile programate a se realiza in acest an au fost intarziate si perioada programului investitional va fi extinsa din cauza crizei, ca urmare a inaspririi conditiilor de creditare in conditiile in care cea mai mare parte a acestora se realizeaza din imprumuturi bancare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO