Burse - Fonduri mutuale

Aviz amatorilor de IPO-uri: Bulgaria a avut deja zece in 2007, Romania inca niciuna

Aviz amatorilor de IPO-uri: Bulgaria a avut deja zece in 2007, Romania inca niciuna

Cristian Tudorescu, directorul departamentului de research de la Vanguard: In Bulgaria, brokerii sunt mult mai implicati in piata primara de actiuni, in listarea companiilor. Timpii de lucru pentru fiecare etapa sunt mai scurti decat la noi. Cred ca si piata romaneasca are nevoie de o rupere de ritm pentru ca aceste procese sa devina rutina.

23.10.2007, 19:47 31

Bursa din Bulgaria conduce detasat Romania la capitolul ofertelor publice initiale (IPO) in 2007 cu zece listari de la inceputul anului, fata de niciuna pe Bursa de la Bucuresti.
In plus, indicele bulgaresc SOFIX avea la inceputul acestei luni cea mai buna performanta dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene, cu o crestere aproape dubla fata de cea a BET.
In aceste conditii, tot mai multi investitori romani sunt tentati sa investeasca pe Bursa din Bulgaria, fiind interesati in special de ofertele publice initiale care au adus castiguri semnificative.
Vanguard, una dintre societatile de brokeraj romanesti care ofera servicii de intermediere pe piata bulgareasca pentru investitorii autohtoni institutionali si de retail, confirma faptul ca romanii, in lipsa unor noi oferte pe piata locala, s-au inghesuit sa subscrie la companiile care si-au facut debutul pe Bursa de la Sofia.
"Clientii nostri au fost interesati in special de IPO-urile de anul acesta de la Bursa din Sofia, participand la ofertele din primavara ale Kaolin si ale celor doua banci - First Investment si Corporate Commercial Bank. Pana la finalul acestui an vor mai aparea 1-2 listari importante, intre care cea mai asteptata este cea a holdingului din constructii Trace Group, una din cele mai mari companii din domeniu in Bulgaria", declara Cristian Tudorescu, directorul departamentului de research de la Vanguard.
Companiile care s-au listat pe piata de capital din Bulgaria au reusit sa atraga de la investitori peste 155 de milioane de euro, dar ofertele au fost in majoritatea cazurilor suprasubscrise de mai multe ori.
Randamentele celor care au mizat pe companiile nou listate au fost si ele substantiale. Dupa prima zi de tranzactionare, actiunile producatorului de baterii Monbat au inregistrat un avans de 70% fata de pretul de subscriere, iar in cazul celor doua banci performanta primei zile de tranzactionare a fost de 33% - Corporate Commercial Bank si 12% pentru First Investment Bank, conform datelor furnizate de Vanguard Research.
"In randul publicului de retail se creeaza efervescenta mai ales in preajma IPO-urilor, iar anul acesta Bursa de la Sofia a oferit doar exemple de succes. Dupa realizarea ofertelor, in general banii se redistribuie si pe celelalte actiuni, contribuind pana acum la o crestere generalizata de piata", spune Cristian Tudorescu.
Specialistii de la Deltastock Bulgaria, o casa de brokeraj care si-a infiintat anul acesta o sucursala si in Romania pentru a facilita investitorilor romani interesati tranzactionarea actiunilor listate pe Bursa din Sofia, apreciaza ca anul acesta a fost "un real succes" pentru piata de capital bulgara. Ei mai estimeaza ca pana la sfarsitul lui decembrie vor mai veni inca 10 societati noi pe Bursa din Bulgaria.
Investitorii au pus la bataie in cadrul ofertelor publice din Bulgaria in 2007 circa 1,3 miliarde de euro, conform datelor estimate de specialistii de la Deltastock. Suma reprezinta circa 10% din capitalizarea pietei din Sofia, iar in urma calculelor rezulta ca fiecare oferta initiala a fost suprasubscrisa in medie de 8,3 ori.
"Cel mai ridicat grad de suprasubscriere a fost atins de oferta CORP (Corporate - Trading Bank) - de 14 ori si cea a producatorului de apa minerala DEVIN (Devin) - de 11 ori", spune Dragomir Boyadzhiev, consultant in investitii la Deltastock.
Specialistii Deltastock apreciaza ca peste jumatate din banii disponibili pentru ofertele initiale au fost adusi de investitorii straini.
"Bursa din Sofia este din ce in ce mai atractiva pentru investitorii straini, dar nivelul investitiilor din partea acestora ramane scazut. Faptul ca aproape 55% din fondurile oferite in cadrul ofertelor primare provine de la straini ofera insa o perspectiva stralucitoare asupra viitorului Bursei din Bulgaria", spune Boyadzhiev.
Bulgaria a reusit sa "rupa ritmul" listarilor si poate ajunge anul acesta la 20 de companii noi, fata de 4 in 2006.
Piata de la sud de Dunare intra astfel in randul tarilor cu burse mature, unde numarul listarilor anuale este de ordinul zecilor.
Si in Romania apetitul pentru noi companii ramane ridicat. Au dovedit-o succesul inregistrat anul trecut de ofertele Transelectrica si Alumil. In cazul ultimei, fiecare actiune a fost suprasubscrisa de 16 ori.
"In Bulgaria, brokerii sunt mult mai implicati in piata primara de actiuni, in listarea companiilor. Si numarul societatilor interesate de aceasta oportunitate este mai mare, iar timpii de lucru pentru fiecare etapa sunt mai scurti decat la noi. Cred ca si piata romaneasca are nevoie de o rupere de ritm pentru ca aceste procese sa devina rutina", spune Cristian Tudorescu.
"Ruperea de ritm" ar putea surveni si in Romania la sfarsitul acestui an cand sunt asteptate sa vina nume "cu greutate", cum sunt Transgaz sau Erste. Pentru anul viitor, Fondul Proprietatea a promis din nou listarea in vara, iar multe alte companii mai mici se afla in tratative cu brokerii locali.
Situatia Romaniei este insa aparte, sunt peste 2200 de companii listate, un numar impresionant pentru orice bursa, dar dintre acestea doar 500 au valori de tranzactionare "decente".
De aceea numarul celor care ar putea ingrosa randurile companiilor listate este limitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO