Burse - Fonduri mutuale

Banca Morgan Stanley preia oficial HTI

30.11.2007, 15:19 53

Morgan Stanley, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru preluarea HTI Valori Mobiliare, una dintre cele mai mari case de brokeraj independente de pe piata locala.
Tranzactia arata interesul tot mai ridicat al brokerilor internationali pentru piata locala.
Morgan Stanley devine astfel prima mare banca de internationala de investitii care intra pe piata locala, obtinand in urma preluarii dreptul de tranzactionare la bursele din Bucuresti si Sibiu, dar si pachete importante de actiuni la operatorii celor doua piete. Pe piata a mai intrat anul acesta banca de investitii regionala Wood & Company din Cehia, care activeaza pe pietele central- si est-europene si care a primit dreptul de tranzactionare la BVB.
In plus, mai multe zeci de companii de servicii financiare inregistrate in Uniunea Europeana au notificat CNVM intentia de a activa pe teritoriul Romaniei.
ZF a scris inca din luna iunie despre intentia Morgan Stanley de a prelua HTI.
Prin achizitia HTI Morgan Stanley devine cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu si unul dintre cei mai mari actionari ai Bursei de la Bucuresti. Morgan Stanley este deja prezenta in actionariatul celor doua piete, insa cu detineri simbolice. HTI impreuna cu persoanele implicate detine circa 15% din capitalul Bursei din Sibiu si 2,76% din Bursa de Valori Bucuresti.
Valoarea tranzactiei si procentul de actiuni care urmeaza sa fie cedat nu au fost facute publice, insa suma vehiculata pe piata se situeaza in intervalul 5-7 milioane de euro. Vanzatorul in cadrul tranzactiei a fost Daniel Tepes, care detinea peste 90% din actiunile HTI.
HTI ocupa dupa primele 10 luni ale acestui an locul 22 in topul societatilor de brokeraj de la Bursa de Valori Bucuresti cu tranzactii de peste 100 de milioane de euro si o cota de piata de aproape 1%. Pe piata de la Sibiu societatea ocupa insa unul din ultimele locuri in clasamentul brokerilor.
Reprezentantii Morgan Stanley nu au dorit sa comenteze tranzactia. Daniel Tepes, actionarul majoritar al HTI, nu a putut fi contactat.
Inceperea negocierilor dintre Morgan Stanley si actionarul majoritar al HTI a oprit procesul de fuziune dintre HTI Valori Mobiliare si Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa de Valori.
Pe langa achizitia de pachete mici de actiuni la bursele din Bucuresti si Sibiu, Morgan Stanley a mai realizat tranzactii importante si cu companii listate pe Bursa.
Banca de investitii a cumparat un pachet de actiuni de la dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad, dar ulterior si-a redus participatia.
Luna aceasta Morgan Stanley a preluat un pachet de 10% din actiunile producatorului de cabluri Romcab Targu Mures, banca de investitii aflandu-se conform informatiilor vehiculate pe piata si in actionariatul companiei de constructii Concefa Sibiu. Morgan Stanley se ocupa si de listarea RCS&RDS la Bursa din Londra, proces amanat luna trecuta din cauza conditiilor nefavorabile de piata.

ZF a anuntat deal-ul pe 4 iunie 2007

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO