Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania controleaza 8% din SIF Banat-Crisana

30.03.2007, 21:19 17

Banca Transilvania a raportat ieri ca detine, impreuna cu alti investitori implicati, 7,96% din actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1). Pachetul valoreaza pe piata circa 37 mil. euro. BT nu a publicat si lista persoanelor implicate impreuna cu care detine acest pachet, putand fi vorba de actionari semnificativi, alti membri ai conducerii sau subsidiare ale grupului.
BT este cel mai mare actionar al SIF Banat-Crisana conform raportarilor din ultimele zile privind detinerile la SIF-uri. Un alt investitor, societatea off-shore Ampelus Holding Limited, inregistrata in Cipru, controleaza 4,6% din actiunile SIF Banat-Crisana, valoarea acestui pachet fiind de circa 21 mil. euro.
Investitorii care detin in mod concertat mai mult de 1% din actiunile unei SIF au fost obligati sa raporteze aceste detineri pana miercuri, inlcusiv, dupa ce vinerea trecuta a fost publicata in Monitorul Oficial o instructiune a CNVM in acest sens.
Compania americana de administrare a investitiilor Julius Baer si grupul olandez ING raportasera si ele, miercuri, ca au detineri concertate care depasesc pragul de 1% din capitalul social al SIF-urilor. Julius Baer controleaza, in numele clientilor, pachete cuprinse intre 1,5% si 1,7% la toate cele cinci societati de investitii financiare (SIF), in timp ce ING Group are pachete de cate 1,1% la SIF Banat-Crisana si SIF Moldova (SIF2).
Omul de afaceri Catalin Chelu din Galati a depus si el o astfel de declaratie in urma cu doua saptamani, prin care raporta ca detine direct si indirect, prin intermediul societatilor la care este actionar, pachete de peste 1% la patru dintre cele cinci SIF-uri.
Pragul maxim de detinere la SIF-uri a fost ridicat de la 0,1% la 1% in august 2005, insa anul trecut Parlamentul a adoptat un amendament la legea care reglementeaza pragul de detinere conform caruia acesta se aplica si investitorilor care actioneaza in mod concertat.
Acest amendament mai prevede ca investitorii care depasesc pragul de detinere sunt obligati sa vanda in termen de maximum trei luni de la momentul dobandirii detinerii de peste 1%.
Investitorii care au raportat depasirea pragului au cumparat inainte de intrarea in vigoare a acestui amendament, cand limita se aplica doar investitorilor individuali, achizitiile lor realizandu-se cu respectarea legii in vigoare la momentul respectiv.
SIF-urile au inregistrat ieri o scadere medie de 0,4%, pe fondul unei lichiditati extrem de reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO