Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania, profit de 1,1 miliarde lei şi active de 59 miliarde lei. ”În 2018 vom gestiona integrarea Bancpost in businessul nostru si vom incepe sa replicam modelul de business BT peste granita, in Republica Moldova, la Victoriabank”

Banca Transilvania, profit de 1,1 miliarde lei şi active...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2018, 09:39 1286

Banca Transilvania, cea mai valoroasă instituţie de credit de pe piaţa locală listată la bursa românească, a înregistrat anul trecut un profit net de 1,18 miliarde lei, în scădere cu 3,4% faţă de nivelul din 2016, în timp ce activele s-au majorat cu 14,5%, la 59,3 miliarde lei, potrivit raportului financiar preliminar.

“In 2017, cresterea organica a fost conform planurilor si strategiei noastre. Rezultatele inregistrate demonstreaza situatia financiara solida a bancii si reprezinta baza planurilor ambitioase pentru acest an. 2018 va fi un an in care, pe langa continuarea cresterii organice, vom gestiona integrarea Bancpost in businessul nostru si vom incepe sa replicam modelul de business BT peste granita, in Republica Moldova, la Victoriabank”., a declarat Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie BT.

Soldul creditelor a crescut cu 10%, la 39,9 miliarde lei, banca acordând anul trecut circa 190.000 credite noi, in valoare totala de peste 12,7 miliarde lei.

Depozitele clienţilor s-au majorat cu 17%, la  49,1 miliarde lei.

Veniturile nete din operaţiuni au crescut cu 16%, în contextul in care banca a oferit servicii la costuri mai reduse decat in 2016.

“Ne bucuram ca in 2017 am mentinut trendul de crestere a profitabilitatii bancii, dar si a veniturilor, ceea ce arata increderea clientilor in BT. Eficientizarea si controlul costurilor vor fi tintele principale pentru Banca Transilvania, in urmatoarea perioada”, a declarat   Omer Tetik, Director General BT.

La nivelul Grupului Financiar Banca Transilvania, profitul net a fost de 1,24 miliarde lei, ţn scşdere cu 2,7%.  Grupul BT a incheiat anul 2017 cu active de 59,8 miliarde lei, din care banca detine 59,3 miliarde lei.

Creditele nete – incluzand leasing – reprezinta 50,6% din activele Grupului BT.

Solvabilitatea bancii este de 17,49%, fara a include rezultatul anului 2017 si 21,16% cu profitul anului 2017 inclus.

Rata expunerilor neperformante ale Bancii Transilvania, conform definitiei europene, este de 6%, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 70%. 

BT a preluat Bancpost, unul dintre cele mai vechi branduri ban­care ro­mâ­neşt, la finalul anului trecut .Banca Transilvania a plătit în jur de 230-250 mil. euro pentru Bancpost, potrivit infor­maţiilor din piaţă.

Tot anul trecut, Banca Transilvania a anun­ţat achiziţia împreună cu Ban­ca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare (BERD) a unui pachet de 66% din acţiunile Victoriabank, unul dintre prin­ci­­palii jucători bancari din Republica Mol­do­va. Banca Transilvania mizează în Repu­blica Mol­dova pe segmen­tul IMM-urilor, re­tail, microcompanii, precum şi servicii digitale.

Banca Transilvania are o capitalizare bursieră de aproape 10 mld. lei.

BRD-SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală după active, listată şi ea la Bursa de Valori Bucureşti, a anunţat deja rezultatele pentru 2017. Banca românească cu capital francez a reuşit să obţină anul trecut un profit net record de 1,38 mld. lei, cel mai bun rezultat anual al băncii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO