Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania, tot mai jos

01.10.2004, 00:00 27

Actiunile Bancii Transilvania au atins fost cotate ieri la inchidere la 7.000 lei/actiune, aproape toate tranzactiile cu aceste titluri facandu-se la preturi sub 7.100 lei/actiune.
Actiunile bancii au ajuns ieri sa fie cotate sub pretul de deschidere dupa incarcarea actiunilor noi, presiunea la vanzare rezultata in urma alocarii actiunilor noi fiind posibil sa duca cotatia bancii sub pragul de 7.000 lei/actiune. "Daca cotatia bancii Transilvania scade sub pragul de 7.000 lei/actiune, atunci va sparge trendul de crestere din ultimul an" a comentat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker. Tranzactiile cu aceste actiuni au fost ieri de 8,3 miliarde de lei.
Scaderea actiunilor bancii a venit si in conditiile in care piata per ansamblu este pe un trend de scadere, ieri din nou toti cei trei indici bursieri inregistrand pierderi comparativ cu valorile precedente. "Scaderea s-a accentuat in ultimele zile, dar aceasta evolutie este continuarea fireasca din ultimele doua luni, de cand piata a intrat pe acest trend" a spus Nicolae Pascu. In ceea ce priveste opiniile potrivit carora investitorii mari nu intra pe piata in aceste momente, asteptand informatii legate de faptul daca Romania va primi acel statut de economie de piata functionala si totodata asteptand sa vada si ce se intampla la alegerile din toamna de la noi, Pascu a spus ca toate acestea conteaza mai putin pentru investitorii mari. "Daca vrem sa vorbim realist si fundamentat, investitorii mari se uita mai mult la caracteristicile plasamentului, la fel urmaresc evolutia ratelor de dobanda, a ratei inflatiei, si la noi ratele de dobanda nu au scazut atat de mult, in acelasi timp,  Bursa e pe scadere, iar investitorii se uita  la ce le poate aduce randamente mai mari in perioada urmatoare. Iar randamentele pozitive viitoare sunt conditionate de evolutiile macroeconomice. " a comentat Pascu.
Scaderi au inregistrat si actiunile SIF, cea mai mare pierdere in randul acestor companii apartinand titlurilor SIF Oltenia, cotate la inchidere la 6.450 lei/actiune, cu 3,7% sub cotatia de miercuri. Brokerii spun ca scaderea aceasta mai mare inregistrata de actiunile SIF Oltenia comparativ cu pierderile inregistrate de titlurile celorlalte SIF - uri nu a fost determinata de faptul ca Dinel Staicu este anchetat de PNA. "Procentual scaderea actiunilor SIF Oltenia este aproape egala cu cea inregistrata de titlurile SIF Moldova si Muntenia. In acelasi timp,  Oltenia a fost SIF -ul cu cresterea cea mai mare, deci este normal sa aiba si corectia cea mai mare. Pe termen scurt anchetarea lui Staicu poate sa fie provocat si o stare emotionala, dar pana acum nu s-a adus in discutie nici o influenta  economica pe care acesta ar avea-o asupra SIF Oltenia", a spus Pascu.
In timp ce majoritatea companiilor tranzactionate au scazut ieri, actiunile Amonil au revenit la o crestere de peste 13%, fiind posibil ca investitorii care deja au ajuns la o participatie importanta in cadrul companiei sa mai fi cumparat si in cursul sedintei de ieri. Ultima tranzactie cu actiunile Amonil s-a perfectat la pretul maxim al sedintei de 484 lei/actiune.
Cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile Rompetrol Rafinare, cu operatiuni de 15,1 miliarde de lei. Pretul la inchidere a fost de 620 lei/actiune, egal cu cel de miercuri.



Piata RASDAQ
Actiunile societatii Confectii Vaslui a pierdut ieri 9% la nivelul cursului mediu .
Presiunea la vanzare inregistrata ieri pe aceste actiuni vine in urma aprecierilor foarte importante inregistrate in ultimele sedinte de titlurile Confectii, intr-o anumita masura pentru alegerea investitorilor de a-si marca profitul contand si faptul ca PNA va ancheta tranzactiile realizate cu aceste actiuni in ultima perioada. Pe fondul unei presiuni crescute la vanzare, cotatia Confectii a coborat ieri pana la un nivel minim al sedintei de 38.500 lei/actiune, acesta fiind si pretul de la inchidere. Lichiditatea actiunilor a fost in scadere comparativ cu sedinta precedenta, tranzactiile de ieri cu aceste actiuni insumand 1,6 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de carne Cominca Oradea au facut ieri obiectul unor tranzactii mai ridicate , aceste titluri fiind in general printre cele mai putin lichide de pe RASDAQ. Pachetul de actiuni transferat in cele sase operatiuni derulate cu aceste titluri reprezinta 4,2% din capitalul social al companiei, investitorul care a achitionat cea mai mare parte a actiunilor tranzactionate ieri platind un pret cu peste 19% mai ridicat comparativ cu cotatia medie precedenta.  Actiunile Cominca au fost tranzactionate ieri la un pret maxim de 1.550 lei/actiune, valoarea tranzactiilor fiind de  956 milioane de lei. Singurul actionar al companiei raportat este o persoana fizica, Mihaela Minulescu, raportata in luna iulie a acestui an cu o participatie de 5,4% in cadrul Cominca.
Alte actiuni care de obicei nu se afla in mod deosebit in atentia investitorilor sunt si titlurile producatorului de mobilier Tehnolemn Timisoara. Cele doua tranzactii derulate ieri cu actiunile Tehnolemn s-au perfectat la pretul de 9.000 lei/actiune, in scadere cu 8,9% la nivelul pretului mediu fata de cotatia precedenta. Transferurile au insumat 907 milioane de lei. Volumul de actiuni Tehnolemn tranzactionate ieri reprezinta 7,9% din numarul total de actiuni ale companiei. Cel mai important actionar al Tehnolemn este societatea Bega SA, cu o participatie de 46%, alti actionari semnificativi ai companiei fiind Bega Invest si persoana fizica Dan Calin Popa, cu detineri de 15,5%, respectiv 13%.
Cotatiile medii ale actiunilor Socep si Braiconf au scazut din nou, si lichiditatea actiunilor inregistrand o scadere comparativ cu sedinta precedenta. Actiunile Socep au pierdut 1,3%, pe fondul unor tranzactii de 528 milioane de lei. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la 1.950 lei/actiune. Tranzactiile cu actiuni Braiconf au fost de 381 milioane de lei, cursul mediu scazand cu 0,9%. Cotatia la inchidere a fost de 83.500 lei/actiune, pretul minim al sedintei pentru aceste titluri.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO