Burse - Fonduri mutuale

Bancherul cuprului, Horia Pitulea a urcat de cinci ori afacerile Cord Buzau

Horia Pitulea a urcat de cinci ori afacerile Cord Buzau
01.03.2010, 23:06 819

Producatorul de sarma si cablu din cupru Cord Buzau (CORZ),controlat de Horia Pitulea, unul dintre proprietarii CupromRomania, a inregistrat anul trecut o crestere a cifrei de afaceride 4,7 ori, pana la un nivel de 77,4 mil. lei (18,2 mil. euro). Inprecedentii patru ani, compania a avut afaceri cumulate de 77 mil.lei.

Totodata, compania a revenit pe profit, cu un castig net de 1,3mil. lei (circa 317.000 de euro), fata de un rezultat negativ de10,7 mil. lei (2,9 mil. euro) consemnat in anul precedent.

Cresterea afacerilor Cord Buzau vine in contextul in care celmai mare producator de cupru din Romania, Cuprom, controlat deHoria Simu si Horia Pitulea, s-a confruntat cu probleme si a intratin insolventa la finele anului 2008. Afacerile Cuprom, care detinedoua fabrici la Baia Mare si Zalau, s-au redus in prima jumatate aanului trecut de trei ori, la circa 30 mil. euro.

Horia Simu si Horia Pitulea sunt supranumiti bancherii cupruluidatorita activitatii anterioare pe care amandoi au avut-o insistemul bancar.

Horia Pitulea a preluat pachetul majoritar de actiuni al CordBuzau in 2007, prin intermediul firmei Nordexo Manufacturing.Compania a intrat incepand cu anul trecut pe segmentul produceriide sarma si cablu din cupru, care in prima jumatate a anului agenerat cea mai mare parte a afacerilor companiei, potrivitrapoartelor financiare. Anterior, firma producea in principal cordmetalic, respectiv sarma si cablu din otel. Cuprom producea deasemenea sarma de cupru la fabrica din Zalau.

In ultimele luni, industria din Romania a dat semne deredresare, in decembrie productia industriala prelucratoaremajorandu-se cu 13,1% fata de aceeasi luna din 2008.

Pretul cuprului a inregistrat anul trecut una dintre cele maimari cresteri dintre materiile prime de baza, dupa un avans de 134%in aceasta perioada, pe fondul asteptarilor privind revirimentuleconomic la nivel international.

Actionarii firmei Cord Buzau au aprobat recent o investitie invaloare de 15 milioane de euro in doua linii tehnologice, o liniede trefilare si impletire a sarmei si cablurilor din cupru si oalta linie de zincare.

Totodata, firma si-a majorat recent capitalul social cu suma de16,7 mil. lei (3,9 mil. euro) prin conversia unor creante aleactionarului majoritar Nordexo Manufacturing, pana la un nivel de39,2 mil. lei (9,2 mil. euro).

Desi Horia Pitulea spunea in urma cu cateva luni ca a vandutfirma catre fondul austriac Donau Finanz, omul de afaceri detine incontinuare 100% din capitalul Nordexo Manufacturing, potrivitdatelor de la Registrul Comertului.

In urma operatiunii de majorare de capital, firma Nordexo detine94,7% din capitalul Cord Buzau, iar Cuprom Romania are oparticipatie de 3,4%.

Nordexo Manufacturing a preluat Cord Buzau in iulie 2007printr-o cesiune de actiuni realizata in afara pietei bursiere,valoarea tranzactiei nefiind precizata.

Cord Buzau a primit in prima parte a anului trecut comenzipentru 4.700 de tone de produse din cupru, potrivit raportuluisemestrial publicat pe Bursa, iar in prima jumatate a anuluivanduse circa 2.000 de tone de produse din cupru.

Printre principalii clienti ai societatii se numara producatorulde cabluri ICME Ecab, Electroplast Bistrita, producatorul decauciuc Artego Targu-Jiu si producatorul de placi si profiluri dinplastic Romcarbon Buzau (ROCE).

Actiunile Cord Buzau au urcat ieri, dupa publicarea rezultatelorpreliminare pe anul 2009, cu 40%, pana la un pret de 1,7 lei.

La acest nivel, valoarea de piata a companiei este de 26,7 mil.lei (6,4 mil. euro), daca se ia in calcul majorarea de capital careinca nu a fost inregistrata.

Proprietarii Cuprom, Horia Simu si Horia Pitulea, mai detin peBursa firma de foraj Foradex Bucuresti (FORD) si producatorul deape minerale Lipomin Lipova (LIPO).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO