Burse - Fonduri mutuale

Bancile de la Bursa au ajuns doar o umbra a ceea ce erau in urma cu doi ani

Bancile de la Bursa, au ajuns doar o umbra a ceea ce erau in urma cu doi ani
29.01.2009, 18:33 20

Pierderile uriase si ajutoarele primite de la stat de bancile internationale au lovit puternic actiunile acestora in prima luna a anului, dupa ce acestea inregistrasera pierderi uriase si anul trecut. Nici bancile de pe Bursa de la Bucuresti nu au fost ocolite.

BRD, cea mai mare banca autohtona listata pe Bursa, a pierdut in ultimul an si jumatate circa 83% din valoare, capitalizarea bancii coborand pe parcursul sedintei de ieri sub pragul de un miliard de euro, pentru prima data dupa patru ani.
Banca Transilvania (TLV), care in luna iulie din 2007 avea o capitalizare de 1,8 mld. euro, a ajuns sa valoreze in prezent doar 190 mil. euro, in timp ce Carpatica (BCC) s-a micsorat de la 300 mil. euro la mai putin de 50 mil. euro.
Nici bancile mari din regiune, cum este Erste, actionarul majoritar al BCR, nu au rezistat mai bine, valoarea grupului austriac scazand de la 18 mld. euro in iulie 2007, la mai putin de 3,7 mld. euro.
Spre comparatie, Citigroup (C), care era acum doi ani cea mai mare banca din lume din punctul de vedere al capitalizarii, avea la jumatatea anului 2007 o valoare de piata de 255 mld. de dolari, iar in acest moment capitalizarea acesteia a ajuns la 22,9 miliarde de dolari. Pierderile uriase anuntate de marile grupuri financiare in debutul acestui an au accentuat scaderile inregistrate de actiunile bancare cotate pe Bursa, de la inceputul anului pierderile fiind cuprinse intre 25% si 50%.
Cele mai afectate au fost bancile cu capital autohton, cele ale Bancii Transilvania depreciindu-se cu circa 40%, daca luam in calcul un pret ajustat cu scaderea pietei pe parcursul perioadei cat acestea au fost retrase de la tranzactionare, iar cele ale Bancii Carpatica s-au depreciat cu aproape 50% de la finele anului trecut. Scaderile bancilor cu capital privat sunt cele mai mari consemnate in randul actiunilor de la Bursa.
Daca in vara lui 2007 titlurile Bancii Transilvania se tranzactionau la un indicator pret/valoare contabila (P/B) de circa 7 si cele ale BRD la de peste 5 ori valoarea contabila, in acest moment cele doua banci se tranzactioneaza la niveluri apropiate de valoarea contabila.
In mai putin de doi ani, pretul de piata al Bancii Transilvania a coborat sub valoarea contabila/actiune, si a ajuns la 0,75, in timp ce cel al BRD este de 1,15.
Analistii spun ca nu numai contextul international afecteaza bancile autohtone, dar si deprecierea masiva a leului din ultimele luni, ca si deteriorarea conditiilor economice ale tarii. "In principal actiunile bancilor scad din trei motive. Unul este evaluarea relativa fata de indicatorii financiari ai celorlalte banci din Europa Centrala si de Est care s-au ajustat si bancile romanesti nu pot sa ramana undeva agatate sus. Sunt variatii vizibile, dar nu uriase fata de cele din sector. Al doilea motiv este ca institutiile financiare sunt foarte corelate cu evolutia monedei nationale. Bancile au expunere la riscul de curs si asta se va vedea si in veniturile lor. Al treilea motiv il reprezinta conditiile economice care impacienteaza bancile. Sa fim seriosi, vedem ca ideile privind economia se ajusteaza de la o zi la alta", spune Florin Ilie, seful departamentului de analiza din cadrul ING Bank.
El mai spune ca bancile cu capital autohton sunt mai riscante, acestea fiind deopotriva si mai mici ca dimensiune.
"Intre Banca Transilvania si Carpatica pe de o parte si BRD, BCR de cealalta parte exista o diferenta, in sensul ca primele doua sunt banci mai mici si bancile mari cu cota mare au businessuri mai solide si rezista mai bine la socuri. Acestea din urma vor fi cel mai probabil cele care vor profita de dificultatile altor jucatori din sector pentru a-si majora cota de piata si se vor numara printre supravietuitorii crizei. Bancilor mici, de genul Banca Transilvania si Banca Carpatica, le va fi dificil pentru ca nu au sustinerea unei banci-mame. Cat de dificil este de urmarit. Piata este scumpa si ilichida si in aceste conditii te bazezi pe bunavointa bancii centrale", explica el.
Analistii mai spun ca bancile mici au si o pondere mai mare a costurilor operationale in venituri, fapt ce le face mai sensibile la conditiile de piata.
"In aceasta perioada controlezi costurile, pentru ca veniturile nu pot fi controlate, iar bancile mari au un avantaj pentru ca au economii de scara. Spre exemplu Banca Transilvania are un 'cost to income' (n.r. - cost operational raportat la venituri) de 60-70%, in timp ce indicatorul in cazul BCR si BRD este de circa 45%-50%. Este o diferenta", noteaza Florin Ilie.
El este de parere ca profiturile bancilor se vor reduce semnificativ anul acesta, jucatorii care se vor misca foarte bine avand sanse sa-si pastreze profiturile operationale inregistrate anul trecut.
In 2007, bancile au obtinut profituri record, insa si ca urmare a vanzarii de catre acestea a diviziilor de asigurari, care au adus sume importante in contul Erste Bank, BCR si Banca Transilvania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO