Burse - Fonduri mutuale

Bancile obliga investitorii in fonduri sa-si deschida cont

Bancile obliga investitorii in fonduri sa-si deschida cont
08.03.2010, 23:01 34

Cinci dintre cei mai mari administratori de fonduri mutualeobliga clientii sa isi deschida un cont curent la banca din gruppentru a putea deveni investitori in fondurile pe care legestioneaza.

Contul curent este poarta de intrare in fondurile mutualeadministrate de Erste, Raiffeisen, Erste, Raiffeisen, BRD, OTP siEFG Eurobank. De exemplu, inainte de a deveni investitor infondurile administrate de societatea Erste Asset Management, partedin grupul financiar Erste care controleaza BCR, o persoana trebuiesa fie client al BCR prin deschiderea unui cont curent. La fel seintampla si in cazul fondurilor gestionate de diviziile de assetmanagement ale Raiffeisen, BRD, OTP si EFG Eurobank.

Recent, societatea de administrare Raiffeisen Asset Management,al doilea mare administrator de fonduri cu active nete in gestiunede peste 1 mld. lei, a eliminat posibilitatea de a efectuasubscrieri sau rascumparari in numerar si a introdus obligatia cainvestitorii sa-si deschida un cont curent la Raiffeisen Bank ladata adeziunii in fond. De asemenea, Raiffeisen Asset Management vadesfasura distributie de unitati de fond numai catre investitoricare au conturi deschise la Raiffeisen Bank.

"Eliminarea operatiunilor cu numerar este o aliniere la ceea cese intampla in piata. Este justificata de necesitatea fluidizariioperatiunilor avand in vedere ca se inregistreaza si cateva sute deoperatiuni intr-o singura zi. Pe de alta parte, deschiderea unuicont curent la Raiffeisen Bank ne permite sa ne cunoastem mai bineclientii si sa prevenim spalarea banilor sau alte incidente cupersoane care au primit sanctiuni internationale", a spus MihailIon, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Majoritatea investitorilor noi in fonduri mutuale suntdeja clienti ai bancilor

In cazul celor cinci administratori bancari care obligainvestitorii sa aiba un cont curent la banca-mama, institutia decredit este principalul furnizor de clienti pentru fondurilegestionate de acestia. Perspectiva ca fondurile mutuale sa atragaun investitor inainte ca acesta sa fie deja client al bancii esteinca departe, din cauza gradului redus de penetrare al fondurilormutuale.

"Bancile vor continua in urmatorii ani sa fie principala cale deacces a investitorilor catre fondurile mutuale. Cum baza de clientiai bancilor este de ordinul milioanelor, iar numarul total alinvestitorilor in fonduri este de ordinul a cateva sute de mii,ramane un potential urias de exploatat de catre administratoriibancari", a spus Florin Dolea, directorul executiv al societatii deadministrare Pioneer Asset Management, parte din grupul UniCreditTiriac.

Contul curent deschis la BCR nu permite investitia in fondurileBRD, insa permite investitia in unul dintre fondurile gestionate dediviziile de asset management ale Bancii Transilvania, BanciiCarpatica sau UniCredit Tiriac Bank. Acesti trei administratori nuconditioneaza subscrierile sau rascumpararile in fondurile propriide calitatea de client al bancii-mama si nici de calitatea declient la vreo alta institutie de credit.

In cazul fondurilor mutuale administrate de societatiindependente, precum Globinvest, dar vandute prin intermediulbancilor, nu exista obligativitatea deschiderii unui contcurent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO