Burse - Fonduri mutuale

Bani mai multi, actiuni mai sumpe

16.02.2004, 00:00 24

Actiunile BRD au dat si in ultima sedinta bursiera a saptamanii trecute tonul la cresteri, in conditiile in care pe piata s-au cumparat actiuni ale bancii in valoare de 107 miliarde de lei. Brokerii spun ca ordinele mari de cumparare ar putea trage piata in sus si in aceasta saptamana.
Actiunile BRD au atins din nou un maxim istoric, la pretul de 28.500 lei/actiune, iar ultima tranzactie a zilei s-a realizat la 28.000 lei/actiune, cu 4,5% mai mult fata de cotatia anterioara. Capitalizarea bursiera a bancii a depasit nivelul de 1,2 miliarde de dolari.
Cresterea actiunilor bancii a impulsionat si actiunile societatilor de investitii financiare, care au urcat in medie cu 1,9%. "Cresterea actiunilor BRD face ca actiunile societatilor de investitii financiare sa fie si mai atractive, daca tinem cont de faptul ca fiecare dintre acestea detine un pachet de cate 5% din BRD," comenteaza Octavian Dragolea, directorul European Securities. Pachetul de 5% pe care il detine fiecare dintre SIF-uri valoreaza pe piata peste 60 milioane de dolari. Capitalizarile bursiere a societatilor de investitii financiare sunt cuprinse intre 60 si 95 milioane de dolari.
Banca Transilvania a atins de asemenea un record de 5.900 lei/actiune, in crestere cu 3,5% fata de valoarea de joi, valoarea actiunilor transferate fiind de 40 miliarde de lei. Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au confirmat tendinta ascendenta si au incheiat ziua la 5.600 lei/actiune, cu 2,8% mai mult fata de ziua anterioara. Valoarea tranzactiilor cu actiuni Imoact a fost de 2,5 miliarde de lei.
Printre putiele actiuni care nu au inregistrat modificari de pret s-au numarat cele ale Petrom care au ramas la 1.530 lei/actiune, cotatia din ziua precedenta. Valoarea tranzactiilor a inregistrat totusi o crestere. valoarea actiunilor transferate a depasit 8 miliarde de lei.
"Pe piata au intrat sume importante de abni, iar ordinele de cumparare vor continua sa apara, probabil si in perioada urmatoare. De aceea cred ca piata va continua sa creasca si in urmatoarele zile," a spus Octavian Dragolea.
In singura tranzactie speciala de vineri s-a transfaret un pachet de actiuni ale producatorului de vopsele Policolor Bucuresti in valoare de 4,3 miliarde de lei. Operatiunea s-a realizat la 6.100 lei/actiune, pret apropiat de valoarea de pe piata a actiunilor Policolor.
Seria rapoartelor companiilor privind rezultatele financiare premiminate pe 2003 vor continua si saptamana aceasta, fapt care ar putea gtenera o crestere a tranzactiilor speculative. Cele mai importante companii care vor publica astazi rezultatele financiare sun Atibiotice Iasi si Rulmentul Brasov.



Piata Rasdaq
Producatorul de ulei Argus Constanta a anuntat vineri ca va supune aprobarii actionarilor divizarea valorii nominale a actiunilor de la 150.000 de lei la 15.000 de lei, si reevaluarea imobilizarilor corporale.
Actiunile Argus au avansat vineri cu 4,1%, continuand astfel tendinta de crestere de pe parcursul ultimelor doua luni. Actiunile Argus au fost cele mai tranzactionate de pe piata cu operatiuni in valoare de 2,8 miliarde de lei. Cotatia Argus a atins vineri nivelul de 240.000 lei/actiune.
Indicele RASDAQ-C, care urmareste cotatiile tuturor companiilor listate, a consemnat vineri o corectie negativa de 0,4%, iar indicii care urmaresc actiunile cotate la cele doua categorii ale pietei au urcat din nou. Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata a fost de 11,4 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de aparatura electronica Electromagnetica Bucuresti au fost vineri cele mai tranzactionate de la categoria I a Bursei Electronice RASDAQ si au inregistrat o noua crestere substantiala. Cotatia a atins nivelul de 3.500 lei/actiune, iat valoarea operatiunilor cu titlurile companiei a fost de 875 milioane de lei. Cotatia medie a urcat cu 9,7% fata de valoarea din ziua anterioara. De la finalul anului trecut cotatia Electromagnetica aproape s-a dublat. Ultimele tranzactii cu actiunile companiei din 2003 s-au realizat la 1.800 lei/actiune. Compania este detinuta de Asociatia Salariatilor si a distribuit in ultimii trei ani dividende. In 2002, Electromagnetica a obtinut un profit net de 18,4 miliarde de lei si a distribuit un dividend net pentru persoane fizice de 53 lei/actiune, iar cu un an inainte, profitul s-a ridicat la 93 miliarde de lei, iar dividendul a fost de 200 lei/actiune. Profitul companiei dupa primele sase luni ale anului trecut se ridica la 19,3 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de pompe Aversa Bucuresti au inregistrat o noua zi de crestere, pe fondul cresterii numarului de actiuni transferate. Pretul actiunilor a urcat pana la 14.500 lei/actiune, iar cotatia medie a castigat peste 10%. Valoarea actiunilor transferate a fost de 457 milioane de lei.
Pretul mediu actiunilor companiei de comert exterior Uzinexport Bucuresti a castigat inca 3,5%, desi cotatia nu a depasit maximul de 12.000 lei/actiune atins la inceputul saptamanii. Valoarea tranzactiilor cu axctiuni Uzinexport a fost de peste un miliard de lei.
Actiunile celei mai mari companii listate pe piata RASDAQ, Sidex Galati,  au fost retrase oficial de la tranzactionare la finalul saptamanii trecute, dupa ce grupul indian LNM Holdings a derulat anul trecut oferta obligatorie de delistare. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO