Burse - Fonduri mutuale

Banii din majorari s-au evaporat pe Bursa

Banii din majorari s-au evaporat pe Bursa
14.10.2008, 19:31 18

Actionarii a 11 companii listate pe Bursa si piata RASDAQ au participat cu bani cash la majorarile de capital derulate de acestea incepand cu anul trecut in valoare de circa 160 milioane de euro.

In prezent, valoarea de piata a acelorasi companii se ridica la 246 milioane de euro.
In aceste conditii, teoretic, numai cu banii pe care investitorii i-au adus anul trecut in companiile la care sunt actionari, pentru a-si pastra participatiile detinute in acel moment, puteau sa cumpere in prezent doua treimi din capitalul social al respectivelor companii.
Scaderile puternice din ultimul an de pe Bursa au facut sa apara situatii in care sumele de bani aduse anul trecut de actionarii unor societati listate sa depaseasca chiar valoarea de piata din acest moment a companiilor respective.
Un exemplu este cel al Impact Bucuresti (IMP) ai caror actionari au participat anul trecut cu 46 de milioane de euro la majorarile de capital derulate de companie, suma care depaseste cu mult valoarea de piata din prezent a dezvoltatorului imobiliar, de 29,2 mil. euro.
Cea mai mare parte a acestor bani au fost deja folositi pentru achizitii de active imobilizate, necesare proiectelor dezvoltate de companie, iar alta parte se regasesc in depozite bancare, spun analistii casei de brokeraj Interdealer Capital Invest.
De asemenea, Impact a folosit o parte din aceste resurse pentru a rascumpara actiuni proprii, insa sumele destinate acestor operatiuni sunt destul de mici si vin dupa ce titlurile dezvoltatorului s-au depreciat de cateva ori fata de maximele atinse anul trecut.
Actionarii Dafora Medias (DAFR), firma controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, au contribuit anul trecut cu 25,2 milioane de euro la capitalul companiei, suma similara cu valoarea de piata a companiei calculata pe baza pretului actiunilor de pe parcursul sedintei de ieri, de 0,0971 lei.
O mare parte din acesti bani, 31 mil. lei (8,8 mil. euro) au fost utilizati de catre Dafora pentru a achizitiona un pachet de control la constructorul de conducte magistrale Condmag Brasov, participatia Dafora la aceasta societate valorand in prezent pe Bursa 9,6 mil. euro. Restul de bani au fost investiti de compania de foraj si constructii in utilaje necesare desfasurarii activitatii. Numai pentru acest an, Dafora are un program de investitii care se ridica la 133,7 mil. lei (36,6 mil. euro).
Actionarii Armax Gaz Medias (ARAX) au adus anul trecut in societate 12,4 mil. euro, pentru ca in prezent capitalizarea producatorului de echipamente pentru industria gazelor naturale sa se ridice la 15,3 milioane de euro.
Firma are inca o parte din acesti bani pusi in depozite bancare, a caror dobanda a contribuit semnificativ la profitul companiei din acest an, iar o alta parte au fost folositi pentru extindere, prin achizitia unui pachet la societatea afiliata Gaz Proiect Brasov, respectiv pentru investitii in echipamente tehnologice si mijloace de transport.
"Armax Gaz si Dafora sunt doua cazuri paradoxale. In urma cu un an si jumatate erau printre companiile care rupeau gura targului pe piata RASDAQ. Acum perceptia investitorilor s-a schimbat, iar acestia considera ca banii respectivi au fost folositi prost. Desigur, companiile sunt bine manageriate, insa reactia investitorilor a fost exagerata. Acum s-au lepadat de ele complet, uitand ca este vorba de firme cu rezultate financiare bune", spune Marius Pandele, seful departamentului de analiza din cadrul Vanguard.
O situatie aparte este cea a producatorului de componente auto Altur Slatina (ALT), care a fost transformat de actionarii sai, in principal firme al caror principal actionar este omul de afaceri Catalin Chelu, in vehicul de investitii.
Actionarii Altur au adus in ultimul an in societate circa 15,9 mil. euro, pentru ca ieri compania sa valoreze pe Bursa 5,3 mil. euro.
Altur a folosit cea mai mare parte a banilor stransi din majorari de capital pentru investitii pe Bursa, in special SIF-uri, a caror valoare s-a redus cu 80% in ultimul an.
"La o parte dintre aceste companii se poate discuta despre o folosire deficitara a banilor din majorarile de capital, avand in vedere ca scaderea cotatiilor a depasit scaderea indicilor bursieri de referinta. Altur are o expunere importanta pe piata de capital. La jumatatea anului, investitiile pe termen scurt insumau 53 de milioane de lei in contabilitatea firmei", explica Marius Pandele.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO