Burse - Fonduri mutuale

Banii rămaşi după oferta Nuclearelectrica au urcat bursa cu 2%

Banii rămaşi după oferta Nuclearelectrica au urcat...

Autor: Stefan Musgociu

25.09.2013, 21:35 775

Bursa a crescut ieri cu 2%, acţiunile lichide fiind cele mai vizate, acesta putând fi rezultatul reintrării în piaţă a su­melor alocate iniţial de investitori pentru oferta Nuclearelectrica şi care sunt redirecţionate acum după ofertă în alte acţiuni de pe piaţă, sunt de părere brokerii.

„Nuclearelectrica au început să intre în piaţă, cumpărătorii fiind mai activi faţă de ziua anterioară. Astfel, inves­ti­torii şi-au îndreptat atenţia către ac­ţiu­nile mai impor­tan­te de la BVB, creş­terile datorându-se în mare parte acestui lucru“, a declarat Marcel Mur­goci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, a încheiat şe­din­ţa în creş­te­re cu 2,42%. Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlu­rilor FP, a crescut cu 1,25%.

Investitorii au tran­s­ferat în total acţiuni de 34,4 mil. lei (7,7 mil. euro), cu 75% peste suma de marţi, de 19,7 mil. lei (4,4 mil. euro). Aproape 60% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţii cu titlurile FP (20,6 mil. lei, din care un deal de 7,4 mil. lei).

Titlurile BRD (BRD) au con­semnat al doilea rulaj din piaţa principală, ope­ra­ţiunile cumulând 1,8 mi­lioane de lei. Ultimul transfer a fost efectuat la 9,2 lei, preţ cu 3,84% peste ziua precedentă.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au atins un nou maxim istoric după ce administratorul Franklin Tem­pleton a anunţat că vrea să accelereze pro­gra­mul de răscumpărare printr-o ofertă care vizează 4,35% din titluri.

În urma anunţului, preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a urcat până la un maxim de 0,74 lei, atingând un nou record de la listarea la Bursă. La închi­derea pieţei prin­cipale, titlu­rile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,7375 lei, preţ cu 2,01% peste închiderea de marţi. Tran­sferurile cu aceste titlu­ri au cumulat 13,2 mi­lioane de lei.

„Intenţia privind lan­sa­rea unei oferte publice de cum­părare a condus la apa­riţia a numeroase or­dine de cum­părare, investitorii ba­zându-se pe faptul că Fondul va iniţia oferta la un preţ peste cel de acum din piaţă. Până la apariţia unor informaţii legate de preţ, cotaţia de la bursă va oscila în căutarea unui nivel de echilibru. Pe de altă parte, investitorii consideră că ad­mi­nistratorul Fon­dului este dornic şi grăbit să cum­pere cât mai multe acţiuni, astfel că preţul ar putea fi mai mare decât cel actual“, a mai spus brokerul.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO